Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Vége a nyárnak

 Ismételten lezárult egy szakasz, a növényeket védett, huzatmentes helyre kell telepíteni, mert megkezdődik a közel fél éves újabb pihenés, vagy a fűtött rendszerrel rendelkezőknek a téli tartás.

 

Én idén, a téli melegebb teleltetés mellett döntöttem. Volkamer terveit felhasználva építtettem meg a téli menedéket nyújtó, télikertet. Egy métert a földbe süllyesztett, tégla pillérek közti dupla ablakos, és tiszta dupla üvegtetős "menedékház" 

Egy két méter magas cserépkályha gondoskodik a téli hőmérsékletről, aminek köztudottan nem száraz a levegője. 

Már most érezteti hatását az üveg, mely csapdába ejti a rövidhullámú fénysugarakat, és ezt a téglafalban tárolja. Fűtetlenül, még a kinti levegő 4 fok volt, a télikert 17,5 fok. 

(Hamarosan képekkel is illusztrálom)

Elég nagy munka volt, és még van is a házon, bár a növények bent vannak, de még sok a tenni való. Folyamatosan töltöm fel földdel, és lépcsőzetes elrendezésben lesznek a növények beültetve. Sikerült szereznem a feltöltéshez szükséges talajt amely 6 PH-s. Nem kevés mennyiség ment bele, 6 m3. 

 

Vigyázzunk nagyon a teleltető hely kiválasztásával. Ha hidegebb helyen teleltetünk, száraz levegőjű helyet válasszunk. A behordásnál ne legyen lényeges hőmérsékleti különbség, mert azonnal levélhullást eredményez. Érdemes a behordás előtt megpermetezni a növényeket, rovar, és gombaölő szerrel. Ezzel biztosítjuk a téli védelmet.

Vigyázzunk a túlöntözéssel, főleg az aurantium alanyos növényeknél, mert az aurantium ki nem állhatja a nedves, nyirkos hideg talajt. Ha melegebb helyen tartjuk a növényeinket, kell nekik reggeltől estig az a fény mennyiség amely odakint is érné a növényeket, erről gondoskodni kell. Bár még elegendő a napi mennyiség, amely most még 11 óra 10 perc körül jár, de ez napról napra csökken. Ez esetben már érdemes pótolni a  fényt minimum 10 órára. 

Figyeljük a növényeket rendszeresen, mert a pajzstetveknek ki vannak téve, ezek főleg nyirkos helyen érzik jól magukat, és akkor terjednek. 

Hideg teleltetésnél hagyjuk a földet szárazon, és csak minimális vízmennyiséggel öntözzünk 2-3 hetente. Ne a gyökérnyakhoz öntsük a vizet, hanem a cserép széléhez, szépen körbe. Így védelmezzük a legérzékenyebb pontját a növénynek. 

Természetesen a növény a levelei 1/3 -ad részét elveszíti, ez természetes folyamat. De ha odafigyelünk egy kicsit, akkor ez az arány csökkenthető, illetve, nem is hullik le levélzet. 

3-4 fokos teleltetésnél, érdemes a cserepeket pl. fűrészporral megrakott zsákba helyezni, így a gyökereket megvédjük a hidegtől. Kertészetekben vermeket ásnak, és a cserepeket lombbal, fenyőtűvel, vagy egyszerűen fűrészporral takarják be. Geo-textília is alkalmas talajtakarásra, nagy védelmet ad a gyökérzetnek. 

Télen ne ültessünk át növényt! Ne táp-oldatozzunk! Ne permetezzünk!

(Természetesen kivétel, ha fűtött üvegházban van) 

Tennivalónk, csak a nyitott szemmel járás, és csak akkor öntözzünk, ha az elengedhetetlen. 

 

Hamarosan képekkel is illusztrálom a teleltetés egy formáját, addig is jó munkát kívánok minden citrus kedvelőnek!