Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Védekezés a gyökér rothadás ellen

Gyökér rothadás


A gyökér rothadás akkor fordulhat elő, ha a növényeket alacsony hőmérsékleten hideg, és nyirkos talajban tartjuk. Ezt nem tolerálják, főleg a pomeráncra (c.aurantium) oltott növények.

Hangsúlyozom, a téli mérsékelt öntözés lényegét, újra- és újra.

Felkeltette a figyelmemet egy ásvány a tavalyi évben. Reggel munkába indultam, és a munkahelyemnél a parkolót apró kővel szórták fel. Nagyon hideg volt, napközben is -5 fok, délutánra megolvadt a jég, és csúszásmentessé tette a parkolót. Felhívtam a kezelőket, és megkérdeztem, hogy mit szórtak a parkolóba. Közölték hogy az ásvány neve: zeolit azaz forrkő.

A zeolitok az agyagásványokhoz hasonlóan főleg nátrium – kalcium - aluminoszilikátok. Esetükben a térszerkezet úgy alakul ki, hogy az tágas, üreges, porózusos. Egyszerűen úgy is jellemezhetnénk őket, mintha egy megszilárdult szivacsot vizsgálnánk. Az üregei, csatornái biztosítják azt a lehetőséget, hogy azokban különböző molekulák, vegyületek raktározódjanak. Természetes körülmények között ezen üregekben leginkább víz található, mely főleg adszorpciósan, kisebb mennyiségben kémiailag kötve van. Ez a víz melegítés hatására a csatornákból, üregekből eltávozik (forr). Az ilyen vizet veszített zeolit képes a levegőből újra vizet felvenni, miközben a hőmérséklete néhány celsius fokot megemelkedik. Ezen zeolitok a pórusméretük, csatornájuk mérete alapján nemcsak vizet, hanem más molekulákat is képesek megkötni.

A felépítésben szilícium-oxigén tetraéderek hálózata található. A rácspontokban a szilíciumot alumínium atomok is helyettesíthetik, így az alumínium-, szilícium és az oxigén atomok kötéseik révén összekapcsolódva üregeket alkotnak. Ezen üregek egymással kapcsolódva óriási hálókat, pórusokat alkotva, igen nagy felülettel rendelkeznek. A rácsban helyet foglaló alumínium mint az anionos helyek centruma biztosítja azt, hogy a kationok pl. létfontosságú elemek a cink, a réz, a vas, a mangán stb. ionok megkötődhessenek, melyek a későbbiekben takarmányokban az állatok, a talajokban a növények számára hozzáférhetővé válnak, így a mikroelem-nyomelem pótlásban fontos szerepet játszanak.

Az őrölt zeolitok ioncserélő kapacitásuk révén alkalmasak arra, hogy a talajba juttatva biztosítsák a növény számára a szükséges esszenciális elemeket, melynek eredményeként hiánybetegségeket is megszüntetnek, miközben a termék minősége is javul. A porózusos szerkezete folytán javítja az erősen kötött talajok levegő- és víz-átjárhatóságát is. Nagy melegben vizet képes leadni (hűti a talajt), éjszaka a levegőből vizet képes felvenni (melegíti a talajt), ezáltal csökkentve a talajban uralkodó szélsőségesebb időjárási viszonyokat.

A kemény vizek magas kalcium- és magnézium-ionjának megkötése révén alkalmas arra, hogy azokat a vízből kivegye, miáltal a víz keménysége csökkenthető.
Abszolút etanol előállításánál is alkalmazzák vízelvonásra. A víztelenített zeolit nagy mennyiségű vizet képes megkötni, ezért használható szárításra.
A világon a legjelentősebb zeolit vagyon Görögországban, Kubában és Kanadában van. Magyarország világviszonylatban is jelentős zeolit vagyonnal (kb. 150 millió tonna rendelkezik). Fő zeolitbányáink a Tokaj-hegységben (Mád, Bodrogkeresztúr, Rátka található). De a Cserhátban is jelentős és jó minőségű zeolit fordul elő. Savanyú tufában a zeolitnak fontosabb alakjai a klinoptilolit, montmorillonit és mordenid fordul elő. A Mecsek-hegységben is található magas zeolit tartalmú riolittufa. A felsoroltak is jól mutatják a zeolit jelentőségét, kiemelt szerepét az iparban és a mezőgazdaságban. Előnyös tulajdonsága miatt a biotermesztésben fontos szerepet játszik tápanyag-utánpótlásban, és a termék minőségének javulását biztosítja.


Összegezve: A zeolit mint szivacs kő, a felesleges vizet magába szívja, ezáltal hőt ad le, és melegíti a talajt. A száraz időszakokban pedig a vizet visszaadja a növénynek számos más ásványi anyaggal együtt. 

Az olasz országban vásárolt növényeknél ezt tapasztalhatjuk is, ők is ezt használják, csak zeolit helyett ők horzsakövet használnak, a lényeg ugyan az, a felesleges víz azonnali elvétele, és a talaj felmelegítése. Ez által, még a talaj is lazább, és levegősebb lesz.


FIGYELEM!

 

A zeolit kapható magyar országon több kereskedelemben, azonban nagyon figyeljünk oda, hogy ha citrus föld keverékbe vesszük, csakis 100 % os tisztaságú zeolit ásványt vásároljunk, mert a leggyakrabban kapható zeolitok már sóval vannak keverve, amely a citrus növény teljes halálát okozza!