Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Toszkána 2011


Örülök a sok levélnek, és válaszolok is sorjában mindegyikre, ígérem. 

 

Montecattani Terme (Pescia melletti nagyváros)Nagy öröm számomra, hogy kedves barátommal, és kollégámmal a citrusfa.hu-n új növények hada várja a kedves látogatót. Megtettünk mindent azért, hogy Ön minél kedvezőbb áron juthasson hozzá a növényekhez. 

A fajtalista a lap alján. 

E kis kitérő után, szeretettel tesszük közzé az alábbiakat:

A Tintori könyv

2000 ben jelent meg ez az átfogó könyv a citrusokról, és tartásukról. Ennyire átfogó, és profi könyv, még soha nem került kiadásra e témában. Természetesen a 240 perces DVD verde, ezt vizualitásba is foglalja. A világ legnagyobb citrusmágusa még így 70 felett is egy elismerésre méltó ember.

Ideje Peter Klock könyvét lecserélni erre, hisz az tele van súlyos szakmai hibákkal, aki az szerint tartja a citrusait, azt sok csalódással számolhat!

Angol, német, francia, és olasz nyelven

Hesperidarium bejárata

Nagyon látványos a hesperidárium, főleg most. Turistáknak belépődíj köteles,  a cég ügyfeleinek ingyenes. A citrusház a "Pinokkió" című mese figuráival van díszítve, nagyon ötletes, és kellemes, látványos sétát lehet tenni.

két váza lunarió, összefuttatva

cedro rosso (limonimedica rubra)

Salicifolia aurantium

Mindig lenyűgöznek a keserű narancsok, igen sok fajtával rendelkezem én is, és megjelenésükben sokkal dekoratívabbak, mint bármelyik citrusféle. Mindig tudnak meglepetéssel szolgálni. A fűzlevelű aurantium, az egyik legvonzóbb fajta a göndör levelű után.

A portékát át kell vizsgálni, mert gyakran hiba csúszik közé.

medica di róma

A növények teljesen védve vannak a naptól

18-as vázások

salicifolia

valencia

Toszkán divat a lécrács

Medica maxima, medica Corsican, limone rugosso, lipo, és canaliculata

Szüret:-)

limon varegiata

bizzarria

palesztin lima


A frissen érkezett fajtalista:


1.) C. Limetta "Santa Barbara"

2.) C. Limon "Florentina"

3.) C. Medica "Aurantiata" (Cedro Rosso della China)

4.) C. Aurantium "Bizzarria"

5.) C. Aurantifolia "La Vallette"

6.) C. Limone "Meyer"

7. C. Volkamerina

8.) C. Limon x C. Paradisi [Lumia] "LIPO"

9.) C. Aurantifolia "Neapolitanum"" (Neapolitan lime)

10.) C. Paradisi "Chjronia" (Orangelo)


18-as vázában 40-50 cm az ára 5.500.-Ft (a készlet erejéig)


Van még C. Sinensis (édes narancs) kb. 120-150 cm

és C. Aurantifolia "Tahiti" kb 100 cm

Ezek árairól érdeklődjön!


06/20 230-6811

06/30 9085-562


Leírásiak:

Citrus aurantifolia (Christm.) Swing. „La Vallette


Ez a citrusféle Máltáról származik. Elég produktív növekedésű, és bőségesen termő. Vékony héjú, és aroma dús, bő levű gyümölcsei miatt kedvelt dísznövény. Nem jellemző rá a termesztés, inkább dísznövényként tartják. Közepesen tüskés, zöld fogazott szélű levelei is igen díszítő értékű. E fajtának a gyümölcse besárgul.Citrus aurantifolia (Christm.) Swing. „Neapolitanum”


Egy elég régi fajta, már a Medici kerteket is díszítette a XVI. századtól. 1839 ben Gallesio azt mondta róla, hogy a legkellemesebb a citrusfélék közül. Aromás héj, bő lé, és csípős savanyúság. Egy közepes nagyságú fajta, levelei épp olyanok, mint a macrophilla, virágai apró, fehérek, és illatosak. Szabálytalan növekedésű „bozótos fajta” éles hegyes tüskékkel. Gyümölcse nem sárgul be, csak zöldessárga árnyalatig.


Citrus meyeri Y. Tan


Ez egy természetes hibrid. Nevét felfedezőjéről kapta, Frank N. Meyer, aki 1908-ban találta meg ezt a fajtát Pekingben.  Közepes növekedésű, bőtermő fajta.  Toszkánában előszeretettel tartják teraszokon, és erkélyeken, nagy agyagedényekben. Lécrácsra kötözik, mely jellegzetes toszkán szokás.  Gyümölcsei simák, és fényes sárgák, fűszeres illatot áraszt, bő levű. A teljes éréskor narancsos színt vesz fel. Sokáig a növényen marad. Haragos zöld levelei, fogazottak, tüskés fajta.Citrus volkameriana  Ten. et Pasq.


Tisztázatlan eredetű fajta, talán a citrom, és a Sevilla narancs hibridje. Ősi fajt, amit Ferrari írt le 1646-ban, a citrusokról szóló értekezésében. Ez egy edzettebb fajta, mint a citromok, erős növekedésű kisebb levelű, és hatalmas tüskékkel felfegyverkezett fajta. Az új hajtások, és a virágok lilás színűek, és közepes nagyságú kerek gyümölcsei világos narancsszínűek. beérés után, leve savanyú, mint a citrom. Kiváló alanynövény.Citrus medica L. „Aurantiata”


Már Ferrari, és Volkamer is írt róla. Ferrari 1646-ban e fajtát „Lima citrata oblonga” névvel illette, még Volkamer 1714-ben „Lima verrucosa monstrosa”.

Erős növekedésű fajta, fiatal levelei göndör növésűek. Hatalmas fehér virágai igazi medica jellemvonás. Gyümölcsei közepesen nagyok, erősen rücskösek, és narancssárgák. Itt jelentkezik, hogy a cédrát, és a keserű narancs egy keresztezésével állunk szemben. Nagyon szép fajta.Citrus aurantium L. „Bizzaria”


Egy igazi Firenzei látványosság. Valószínűleg a firenzei citrom, és a keserű narancs egyik mutációja. Gyors erős növekedésű mint a szülő növényei. A gyümölcsben mindkét növény jellemvonásai megvannak. A Bizzariát,  Pietro Nati fedezte fel egy gazdag Panciatichi banki család villájában. Sokáig úgy gondolták, hogy e faj kiveszett, majd 1970-ben Paolo Galleotti a firenzei Villa di Castello főkertésze rátalált.Citrus paradisi Macf. „Chironja”


Orangelo, másnéven spanyol chironja, amely egy hibrid Puerto Ricoból. A gyümölcs egy keresztezés a grapefruit, és a narancs között. Spontán jelent meg egy kávé ültetvényen, ami mellett grapefruit, és narancsliget volt a Puerto Ricó-i felvidéken. 1956-ban így talált rá Carlos G. Moscoso.  Orangelot éppen úgy fogyasztják, mint a grapefruitot, csak gyümölcse színesebb, és édesebb.  Erős növekedésű, új hajtásai szőrösek molyhosak,  és fiatal gyümölcsei is. Látványos, gusztusos növény.Citrus aurantifolia (Christm.) Swing. „Santa Barbara”

Nagyon hasonlít a rangpur lime-hoz, csak e fajta maximum 1 méteres nagyságig nő. Ez is egy fajta limonia, valószínűleg a lime, és a mandarin keresztje. Kicsit savasabb, mint a rangpur lime, apró fehér virágai, és bőséges termés jellemzi. Gyümölcsei aprók, és könnyen hámozhatók, határozott lime ízűek, aromásak.  Termesztett  fajta dél-olaszországban, felhasználása éppen, mint a lime.Citrus limon X Citrus paradisi „Imperial lemon” LIPO


Keresztezés eredménye, mely erős vad növekedést, hatalmas nagyságot, és bő termést produkál. Egy bámulatos fajta, ezt egy más növény sem tudja produkálni.  A fiatal növények, már tele vannak megkötött termésekkel. Termése citrom kinézetű, sárga, kicsit vastagabb héjú. Íze lágy savtartalmú. Illata kesernyés, emlékeztetve paradisi mivoltára. Citrus limon (L.) Burm f. „Florentina”


 Egy igen közkedvelt úgymond hagyományos citrusféle. Igen régi hagyományokra tekint vissza. Jó tulajdonságokkal bíró, erős növekedésű produktív citromfajta. Új hajtásai lilásak, és virágai is enyhén. Citrom-termését a hagyományos forma, telt savasság, lédússág jellemzi.