Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Téli hőmérséklet

 

Téli Hőmérséklet


A kezdetekben, mikor már több citrus félét beszereztem a nyár folyamán, rettegtem a teleltetéstől, mert az előzőekben, mindig akkor mentek tönkre. Konzultáltam előtte sok emberrel és mindenki mást mondott. Eleinte fűtöttem nekik, és láthatóan nem szerették, pedig egy 10-12 C fokos tartományra volt beállítva a kis olajradiátor, messze a növényektől. 

A legjobb teleltetési módszer az abszolút nem fűtés. Mára teljesen felhagytam a fűtéssel, csak akkor kapcsolom be egyes fokozaton a fűtőtestet, ha -20 fok közeli tartományt jósolnak éjszakára, és a hideg valós is odakint.

A lakás részét képezi egy nyugati fekvésű üveg folyosó, itt a hőmérsékleti tartomány 3-10 C fok között van, természetesen a kinti hőmérséklet függvényében. -2-3 foknál bent +8 C fok van. A citrusok jól tűrik a +4 fokot is, sőt a fagypont feletti 0-1 fokot is, zárt térben, pl. üvegházban -5 fokos hőmérséklet sem árt nekik, sem a mediterránoknak, sem a trópusiaknak. Minden esetre megállapítható, hogy az ilyen körülmények közt tartott citrusok kevesebb levélhullást mutatnak, és a tavaszi időszakban erőteljesebb virágzásba, és hajtásképzésbe kezdenek, mint a melegen tartott növények. Sokaknál az a baj, hogy eleve félti a növényt, ami helytelen. A meleggel biztosan károsítjuk.

Télen, csak három hetente öntözök nagyon gyengén, hisz ezek a növények az élőhelyükön a telet sokszor csont száraz földben vészelik át. Ebben a hőmérsékleti tartományban az életciklusuk is lelassul, és szinte semmi tápanyagot nem vesznek fel. E hőmérsékleti tartomány mellett állandó a relatív pára tartalom is, amely 60-70 % között mozog. Így a levélzet egészséges marad, ilyen alacsony hőmérsékletben nem tud támadni egyetlen levéltetű sem, és az őszi rézoxidos permetezés védi is a növényeket.

Minél alacsonyabb a hőmérséklet a citrusok annál gyérebb fényviszonyok mellett vészelik át a telet. Minél magasabb a hőmérsékleti tartomány, annál nagyobb lesz a növények fényigénye, itt megjegyzem: a magas (15-20 C) hőmérsékleten tárolt citrusok, a tavaszi időszakban gyengébben növekednek, és kevesebb virágzást produkálnak, mint a hidegen tartottak. Sokfelé olvasható, hogy a citrusféléket teleltetési hőmérsékleti csoportokba sorolják. Ezt Peter Klock is leírta a Citruskert c. könyvében. Véleményem szerint ez a ténymegállapítás butaság! Példának okáért, a nevezett mű, 12 - 18 fokos tartományba sorolja a medica fajokat, és az aurantifoliákat. Épp olyan jól megvannak ezek a citrusfajok is a 4 - 10 fokon. Sokaknak lehetősége sincs ennyi fele teleltetni. Egy biztos, ahol fűtés megy és meleg van ott igen gyakori a levél hullás, és az ág barnulás. Nem lehet szó nélkül elmenni a napi 2-3 szoros szellőztetés mellett sem, ami nagyon fontos! Mindig legyen friss levegő! 18 - 20 fokos teleltetésnél, teljes fény kell, a megfelelő tartományban (minimum 5800 Kelvin, 1150 lumen) napi 10 órában, és megfelelő 65-70 % relatív pára, és szellőztetés. (Ezek a feltételek, csak üvegházban oldhatók meg, de én ott sem javaslom, mert a citrusok nem tudnak pihenni, így gyengébb lesz a tavaszi hajtás, és virágképzés is.) A másik nagy probléma, hogy a meleg helyen tartott párás környezetű növényeket elárasztják a levéltetvek, amely végzetes is lehet.


A Téli megvilágítás, fénypótlás is felesleges egy viszonylag alacsony hőmérsékleti tartománynál. A cél az, hogy minél egyszerűbben, és minél olcsóbban oldjuk meg a teleltetést, és erre hazánkban egy megoldás van; az alacsony hőmérsékleti átteleltetés.  A tavasz közeledtével követhetjük el a legvégzetesebb hibák egyikét: a tavaszt érezve a citrusoknál felgyorsul a lombhullás. Legtöbben ekkor, kétségbeesve melegre visszük a növényt, amely a halálát okozza.  Hagyjuk, hogy a természet végezze a dolgát. Maradjon a helyén a növény, és továbbra is úgy kezeljük mint eddig. Mikor a növény visszatér a teljes vegetációs időszakába, ki fog hajtani. Az üvegházban tartott növényeknél ez nem jellemző, de a lakásban tartottakra igen. Gyakran a növények a leveleik 100 %-át elveszítik, ezért sem kell aggódni, újra ki fog hajtani, ha nem kapkodjuk el a dolgokat.


A telek hazánkban sem a magas fényről híresek, azonban egy üvegházban ez a fény elegendő a növényeknek egy alacsony hőmérséklet mellett. Innen jött az ötlet, olvastam egy brit honlapon az üvegházak jelentőségéről. Fő cél, a hidegházak minél olcsóbb üzemben tartása, ezért az ilyen céllal készült üvegházakat háromnegyedig a földbe süllyesztik. Télen a föld hőt ad le, nyáron pedig hűsít. Ezáltal minimális rásegítéssel kiváló hidegház a citrusok számára. 

 

Ezáltal, nem sokkoljuk a növényeket állandó mozgatással, hisz ezt egy növény sem tolerálja. Télen, nyáron egy helyen tartott növények láthatóan erősebbek, és szebbek.