Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Szaporítás egyszerűen

 

Citrusok szaporítása

 

1.) Termővesszőről történő szaporítás

Fontos megjegyezni, hogy csak olyan citrus fajtáról vegyünk termővesszőt, amely az élete során már hozott termést. Amennyiben olyan citrus növényről vesszük a termő vesszőt amely nem termett még, úgy az éppen olyan sokára fordul termőre, mint egy magról vetett növény.

Nem minden citrus fajt lehet szaporítani termővesszőről, viszont semmi sem lehetetlen. A narancs, és mandarin fajták nagyon nehezen gyökeresednek, ezekhez a fajtákhoz inkább INCIT-K hormonra van szükségünk, amely a nehezen gyökeresedő fásszárú örökzöldekhez való.

A többi fajtához megfelel az INCIT-8 gyökereztető hormon.

Sok okoskodásnak látszó, túlbonyolított "szakértelem" övezi körbe a dugványozást is. Figyelmen kívül kell hagyni ezeket! Nem kell túlbonyolított földkeverék, nem kell perlit, és semmi, ami csak bonyolítja a dolgot.

A lemetszett citrus ágat fel kell darabolni 15 cm-es darabokra, az alsó leveleket el kell távolítani, a felső két levélpárt, ami kint marad, vissza kell vágni felére. A talp részét fél cm mélyen a hormonporba mártani, és homokos föld keverékébe szúrni. Jól megnyomkodni mellette, és félbevágott üdítős üveggel, vagy befőttes üveggel letakarni beöntözés után.

Sokaknál a vágási felületek megpenészesednek, ez is kiküszöbölhető, ha a vágási felületet leecseteljük őrölt fahéjjal.

A dugványozást érdemes az első hajtásokat megelőzően február-márciusban elvégezni. A dugványaink 2-3 héten belül hajtásnak indulnak. Ilyenkor levehetjük róla a műanyag, vagy üveg fedést.

Én tavaly még augusztusban is dugványoztam, amely dugványok egészségesek, és szépek.

 

A még nem termő citrusok lemetszett ágait is eldugványozom. Ezek roppant gyorsan növekszenek, épp mint a magoncok. Ezeket a megeredést követően be lehet oltani bőr alá oltással, lehet gyökér törzsbe, és nevelhetünk neki magas törzset is. Semmiképp ne dobjuk ki őket, természetesen akinek van erre lehetősége.

 

2.) Oltás, szemzés

A legegyszerűbb művelet a bőr alá oltás. 

Veszünk egy nem túl vastag kis 5 cm ágacskát amelyet egyetlen határozott mozdulattal hosszanti irányban lapolással metszünk, (kb. 1-2 cm) T alakú metszést ejtünk az alany azon részén, ahova az oltóágat helyezni akarjuk. Magas törzsű  növénynél fel, bokrosabbhoz közel a gyökérnyakhoz. Kinyitjuk az alany bőrét, vigyázva, nehogy összeroncsoljuk, és megsértsük a kanbiumot. A nemes vesszőt a vágási felülettel a növény kambiumához toljuk be. Ne erőltessük mert csak tovább szakad a bevágás. Ha behelyeztük, akkor a fa bőrét visszaigazítjuk, és rafiával, vagy oltószalaggal szorosan légmentesen körbe tekerjük. Fólia zacskóval lekötjük 2-3 hétre, és a hajtás megkezdése után levesszük a fóliát. A friss kis vesszőt metszeni kell, hogy a kívánt formát elérje.

Az szemzés ugyan ez a művelet, csak a T alakú bemetszésbe nem oltóágat teszünk, hanem egy levél szemet. A többi eljárás ugyanaz.

Van több fajta oltási módszer, lapolás, párosítás, hasítékoltás. Ezeket lehet próbálgatni, kinek mi jön be.

 

bőr alá oltás

 

szemzés