Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Sorrentói citrom

 A Sorrentói citromot sokan ismerik, és ez köszönhető, a belőle készült világhírű likőrnek; a Limoncellonak. 

A sorrentói citrom tág fogalom. Ide sorolhatók az Amalphitanum fajták is, melynek a szinonimája a szintén ez. Az "oval di sorrento"-nak titulált citrom a C. limon Amalphitanum. 

A leggyakrabban termesztett sorrentói citrom a C. limon "sfusato di sorrento" (Limone di Massa) és az ovális, C. limon "Amalphitanum" (oval di sorrento)

E citrusfajták íze, illata egész más, mint a többi citromé. A héja kissé vastagabb, savasabb, és a színük sápadtabb sárga, de minden másban hasonlít a femminello fajokhoz, mivel e citromnak is köze van hozzá.

Ez a citrus faj megkapta 2000-ben az OFJ minősítést. (Oltalom alatt álló földrajzi jelzés) Tehát akinek van e fajból, az vigyázzon e védett fajtára.

C. limon "sfusato di sorrento"

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A termelők valójában csak Femminello citromként ismerik e fajtákat, és nem tulajdonítanak neki külön jelentőséget, hogy ez valójában eltér a Femminello fajtától, de természetesen az összes fajtája a femminello csoport tagja. 

Sok már csak dísznövényként tartott változata is létezik, C. limon "Amalphitanum Pane", C. limon "Ponzino amalphitanum", C. limon "Amalphitanum ornamentale" (Sorrentói félsziget Amalfi part, a név)

Nagyon védik ezeket a fákat, és tákolt védett helyekre ültetik, az klíma így adja meg neki az egyedi és jellegzetes ízét, és aromáját. 

citrom ültetvények.

A Sorrentói citrom nagyon régi időkre tekint vissza. 1951-ben feltárt Pompeiben egy hatalmas falifreskon e citrus fajta van megfestve. Sorrentói írásos feljegyzések 1500-tól vannak.

gyakran még sötétek is a helyiségek