Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Pescia Toscana

 2011. június 3.-án Toscana-ba jártunk üzleti úton, és végig jártuk a nevesebb citrus óvodákat, hogy már meglévő tapasztalatainkat bővítsük. Tanulságos volt, hisz sok érdekes dolgot tapasztaltunk, mert mint mondani szokás az ember szó nélkül is tanul, ha az adott helyszínen van. Persze nem volt csend, szó szót követett, és ezáltal sok itthon is hasznosítható fogást, és tanácsot kaptunk.

Pescia hegyei Montecattaniból

3.-án érkeztünk meg késő délután Toscana-ba, a 12 órás út monoton, és kimerítő. Pescia melletti városkában szálltunk meg; Montecattani Terme-ben. Tipikus toszkán város. 

Montecattani 

Toszkána klímáját egyrészről – Nyugatról – a tenger befolyásolja, míg Északon és Keleten az Appenninek hegyvonulata zárja be, ezért igen változatos éghajlatról beszélhetünk. Alapvetően három jól elkülöníthető bioklimatikus zónája van a tartománynak. A tengerpart – és annak közvetlen szomszédságában a vidék – egyértelműen mediterrán jellegzetességeket mutat, úgy mint a közel két hónapos nyári szárazság, vagy a ritka fagyos napok télen. A tartomány belső része, sík- és közepes dombvidékével mérsékelt szubmediterrán klímájú, míg a magasabb hegyvidékre a mérsékelt magaslati éghajlat jellemző. Toszkánában 400 m alatt, így pl. Grosseto, Livorno, Pisa, Lucca és Firenze környékén. Pistoia, majd Prato azok a városok, ahol a „leggyakrabban” havazik, la. 2-3-szor telente, de sokszor, csak mint átfutó jelenség, és nem marad meg a hó. 

Itt Pesciában a citrus már megél szabad földben, de a gyökereit fűteni kell, vagy takarni őket. Valószínűleg túlélnék a telet, de legyengülve kezdenének tavasszal újra erősödni.

Pescia átlaghőmérséklete

Azért az átlaghőmérséklettől eltekintve, erre fele is vannak kemény mínusz fokok. Albenga 300 km-el nyugatabbra van, nagyjából ebben a síkban a tengerparton, ott már mindenféle takarás nélkül megél a citrus. Gyakran  borítja be hó az egész növényt, még is más a hideg mint itt, vagy éppen Toszkánában.  

Erre felé a Leander, babér, magnoliák, ficus nemzettség egyes fajtái, és a kender pálmák díszítik a köztereket, no és a bougenvillia. 

Igaz, Albengában már szabadban vannak a phoneix pálmák, és a sugararalia a házakkal egy magasságú. Egyes kaktusz fajokról nem is beszélve.

Csodás mesevidék ez már, nem csak botanikai szempontból, hanem építészeti, és történelmi szempontból is. 


A leanderek sokszínűsége a köztereken már egzotikus látványt nyújt, nem beszélve a mögötte magasra törekvő kenderpálmákról. 

AVIA Hotel

Az utcák szűkösek, keskenyek. A házak jellege tipikusan a toszkán módi alapján épült.