Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Oltási módszerek képekben

Oldalékezés


Előkészületek:

Az alanyt a kívánt magasságban vízszintesen elvágjuk. Az oltóvesszőről eltávolítjuk a leveleket, csak a nyelét hagyjuk meg. Az 3-4 rügyes oltóvessző alsó részét ék alakban megvágjuk, olyan hosszúra hogy az alannyal a vágási felület teljes egészében érintkezzen. Az oltóvesszőt nagyon éles késsel kívülről a vessző közepe felé megvágjuk egy mozdulattal. A kést közben nem egyenesen húzzuk hanem a késpenge közepétől a csúcsa felé.


Ezt megcsináljuk a másik oldalán is. A felületnek egyenesnek kell lennie. Ne faragjuk, igazgassuk (egy vágással!). Az így keletkezett ék alakú felületet ne érintsük meg kézzel, és minél hamarabb az alanyba illesszük be (kiszárad a felület hamar, hacsak nem tároljuk párás helyen!). Összeillesztés után  az oltást rafiával vagy műanyag szalaggal szorosan összekötjük végig az oltás mentén. Ezután meleg, párás, árnyékos helyre tesszük( permetszóróval párásított befőttesüveg v. átlátszó nejlon tetejére helyezésével). Citromféléknél nem árt a hűsítés miatt még egy papír zacskót is rátenni a nejlon zacskóra.


Fontos! Termővesszőt csak olyan növényről szedjünk, amely termett már, hisz a nevében is benne van "termővessző" 

Sem oltásra, sem dugványozásra nem alkalmas a mégy nem termő növényről vett ág. Igaz, hogy erőteljesebben nő, de soha nem fog teremni!


Eredési körülmények:

Nagy esélyünk van az eredésre, ha egyenesen vágtuk a felületeket, jól illesztettük össze, nem nyúltunk a felületekhez.

Eredés közben ne mozgassuk az oltást.

Nagyon párás és meleg helyen tartva az eredések gyorsak és biztosak:

90-100% páratartalom kell a jó eredéshez, és minimum 22 C. 25 C-on jól ered, de ha van rá lehetőség érdemes 30-32 C-os helyen tartani, mert így az eredés 1 hét alatt megindulhat, és még a nem tökéletesen illesztett oltások is könnyen összeforrnak. Árnyékos, de világos helyre rakjuk. 2 hét elteltével (27 C-on tartva), a levélnyelek sárgulni kezdenek és esetleg gyenge érintésre lehullanak( nem mindig), ez jó jele az eredésnek. 3-4 hét után a eredésnek indult oltás hajtani kezd. Ekkor az oltást rögzítő kötést óvatosan meglazíthatjuk, majd pár nap múlva el is távolíthatjuk. Érdemes még párás helyen tartani (kevésbé páráson mint az oltást). Ha az oltásunk másodszorra is hajt (kb. 2 hónap az oltástól), a növényt normál levegőre rakhatjuk, és óvatosan napoztathatjuk is már.


Lépései:

fentről lefelé bevágjuk az alanyt, kívülről-befelé.


A kést hintáztatva mozgatjuk


kb. 1,5 cm


enyhén megnyitjuk
beletoljuk a nemes részt


Majd ha ilyen, kötözzük


Héj alá oltás


Az eljárást akkor lehet alkalmazni, ha az alany könnyen "adja" a héját. Ennek elősegítésére az eljárás előtti napokban locsoljuk intenzíven. Bekötözés után citrusoknál az eljárás ugyan az mint a fentiekben. A héj alá oltással elég szép eredményeket érhetünk el, nincs heg, gyönyörűen észrevehetetlen az oltás.


Rengeteg oltási módszer van, például aki rendelkezik oltógéppel, az tudja. Én ezelőtt 15-20 évvel vettem egy oltógépet, mikor szőlőt telepítettem. Ezzel a géppel oltottuk le azt a sok ezer tő szőlőt, amely mára már rengeteget terem. Azóta sem használtam a gépet, és mikor a jelenlegi árát megtudtam majdnem rosszul lettem:-)

Nos az oltógép sok érdekes formát tud vágni. 4-5 garnitúra külön késsel, még oldalvágást is képez. Az a jó, hogy szorosan egymásba passzol a két vessző. 

Íme néhány forma: A c;d;e jelű formákat a gép is vágja

Héj alá oltás nálam:

Keserű alanyban

páratartalom

árnyékolás