Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Nálunk is megterem (oltás, szemzés, dugványozás 1983)

Jómagam az oltásban, és a szemzésben, már a citrusok előtt otthon voltam. Az itthon lévő rózsák nagy részét, vadrózsa alanyba szemeztem. Szőlő ültetvényünket, pedig saját oltású vesszőkel telepítettük el. Ehhez anno vásároltam is egy kézi oltógépet, amit citrus növényeken még nem próbáltam ki, de ami késik nem múlik.


Szőlő vesszőt hasonlóképpen oltjuk, mint a citrusféléket, vadszőlő alanyokat dugványozunk el iskola rendszerbe, és a megeredést követően oltjuk rá a kívánatos fajta nemes részt. Általában a dugványozás utáni első évben, így a megeredés 98%.


A gépi oltásnál, csupán egy valamire kell odafigyelni: Az alany, és a ráoltott nemes rész ágvastagsága meg egyezzen. Így az oltás helye nem is látszik meg, persze ez véghez vihető könnyen oltókéssel is.

Első tapasztalataimat a citrusok tekintetében egy 1983-ban megjelent könyvből merítettem, amely mint szakirodalmi mű, messze vezet ma is.

Velich István, V. Nagy Enikő: Nálunk is megterem (1983)

Talán nézzük át a könyvnek azon részét amely a citrusokkal foglalkozik.


A 123. oldalon kezdi a citrusféléket, történelemmel és morfológiával. A 3. pontban tér át a szaporításukra, mely történhet; magvetéssel, szemzéssel, oltással, és dugványozással. (Többek között ugyanaz, mint a rózsa, és a szőlő)

Magvetéssel, a narancsot kivéve nem igazán kapunk gyümölcstermő egyedet, a gyakoriság elég kicsi.(Az előzőekben már kifejtettük, hogy mely citrusfélék vethetőek magról. 1983-ban elég korlátozott volt a választék még, így csak narancs, citrom, mandarinra korlátozódik az írás) A több csírás narancsoknál viszont több alany is előjön, ami az anyanövény teljes klónjához vezethet. (Itt becsatol a könyv egy ábrát amelyen bemutatja a magvetést, és a dugványozást)

a sokcsírás növények


A cserép aljára vízelvezető réteget teszünk, arra laza szerkezetű lombföldet, és folyami homokot, amelybe tesszük a magvakat. 2-3 hét elteltével csírázik a növény magas páratartalom mellett 20-25 fokon. A 2-3 leveles növényeket tápanyagban dús szubsztrátumba ültetjük úgy, hogy a főgyökér hegyét visszacsípjük. Az első alkalommal telelő magonc csemetéket, érdemes fűtött világos helyen tartani, kevesebb lesz a veszteség. A 2. évtől már elég a hidegházi tartás.

magvetés, dugványozás

A főgyökérzet visszametszésével, elősegítjük az oldalgyökérzet erőteljesebb fejlődését. Hagyjuk a növényt fejlődni és erősödni 2-3 évig. Tavasztól nyár végéig szemezhetjük a már megerősödött magoncokat. A citrom, és narancs magoncok kiváló alanyok. A grapefruitok is jó alanynak bizonyulnak. A pommelo magoncoknál figyelembe kell venni hatalmas mocsári vízigényüket. Ezek betartásával bármely magonc megfelel, csak a vadalany kívánalmait kell kielégíteni. A citrom magonc alanyokon a növekedés erőteljesebb.

Oltáshoz, szemzéshez növekedésben lévő erős növényeket válasszunk. Jó eredésre akkor számíthatunk, ha a T alakú bemetszés után, az alany héja könnyedén elválik a farésztől.  Nemes résznél, csak nyugalomba lévő részt válasszunk ki. Szemzésnél egy nyugalomban lévő levél hónaljat, oltásnál, egy kifejlett, de még nem fásodott zöld ágat, amely szintén növekedés szünetben van.

Citrus szemzésnél egy levél szemet kimetszünk lapos vágással, a levél nyelet meghagyjuk, de a levelet eltávolítjuk. Nem kell kivenni a fás részt, ugyanis a citrus növénynél ez nem szükséges, mint a rózsáknál. De törekedjünk arra a vágásnál, hogy minél kevesebb fás részt vágjunk a szemhez. Ezt a kis szempajzsot bele toljuk a T alakú bemetszésbe, és alul-felül rafiakötéssel szorosan betekerjük. Erre még kenhetünk oltóviaszt a fertőzések elkerülése véget, majd fóliával lekötve, naptól óvott hűvösebb helyre tesszük.

szemzés készítése

Egy alanynövénybe tehetünk 3-4 szempajzsot is, ez az egyik legjobban rejtett módszer, teljesen összeforr a vad alannyal, és egybeolvad. Szakember számára is csalóka, és láthatatlan.


A leggyakoribb mód azonban az oltás. Így gyorsabban kaphatunk nagy növényeket. (héj alá oltás, oldalékezés) Június-Augusztus hónapban érdemes e műveletet megejteni. Fiatalabb, és egész idős növények is alkalmasak rá.  Akár egy 15-20 éves citromfát is gond nélkül át lehet oltani. Ebben az esetben az alany ferde bevágásába erősítjük az ék alakúra vágott oltóhajtásokat. Az oltványokat párás, félárnyékos helyen tartsuk, naptól óvva. Az eredés 3-4 hét.

oltás, egyszerűen.

Fiatal csemetéknél, ne vágjuk le teljesen a lombozatot, csak a teljes megeredés után. A nedvkeringés jobb, gyorsítja a megeredést. Én még mindig híve vagyok, a főleg magas törzsbe  oltott két oltóágnak. Szimmetrikusabb a növekedés.

A megeredést követően a hajtásokat csipkedjük vissza négy szemre, hogy fokozzuk az elágazásokat.

A fóliában, vagy üvegházban tartott növények -biztonságosabb tartás- terméshozatalát elősegíthetjük, ha kézi beporzást alkalmazunk. Bár a citrusok beporozzák saját magukat még bogarak híján is, de ez mindenképpen egy javasolt megoldás.

kézi beporzás

Kitér a köny az ék alakú szempajzsos szemzésre is, amelyet főképpen a narancsoknál javasol.

ék alakú szempajzs szemzés

A legvégén pedig a gyűrűzéses gyökereztetésre, ami hormon por nélkül véghez vihető megoldás.

gyűrűzéses gyökereztetés

Mindenki válassza magának a legszimpatikusabb megoldást. Ebbe bele kell jönni, mindenesetre érdemes kísérletezni vele. Számomra csak is a héj alá oltás jöhet szóba, ami évek óta a legbeváltabb módszer.


Kellemes időtöltést hozzá :-)