Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Magról vetett citrusfélék

Terméshozásra való céllal nem érdemes citrus fajokat vetni, még azokat sem amelyek vethetőek. Minden citrus faj vethető magról, viszont vannak olyanok is amelyekből az anyanövényhez hasonló egyedek jönnek létre, ilyen a Rangpur Lime, a Pummelo, a Lime-ok, Medicák, stb. De nem érdemes nevelgetni őket, mert a termésre 12-15 évet kell várnunk. Érdemesebb ezeket a növényeket a 2-3 éves korukban oltani, vagy szemezni.

Jómagam keserű narancsra vagy Rangpur lime-ra oltok saját célra, kérésre szoktam Poncirus Trifoliata alanyra oltani, de mint korábban írtam, nem kedvelem az erre az alanyra oltott növényeket, mert sosem érik el azt a nagyságot, amelyet a növény produkálni tud.

Oltvány növénynek kiválóan alkalmasak a bolti citromok, és narancsok magoncai is. Már 2 évesen be lehet oltani őket.

Két éves trifoliata magoncok, már oltható állapotban 


Mint ahogy az anya növényeket, úgy a kis magoncokat sem nevelem szabadban. Csak fólia sátorban, vagy üvegházban. Mint tudjuk a szél erősen károsító hatással van a citrusokra, amely károkat okoz bennük. A fólia sátrak, gyorsan felmelegednek, és párás levegőt biztosítanak, amit nagyon élveznek. Ez a növekedésükön nagyon meglátszik.


Régebben a magokat ládákba vetettem, majd 8 as cserepekbe palántáztam három leveles korukban, a főgyökérzet enyhe vissza kúrkításával. Ez azonban sok helyet igényelt, így egy éves korban szabadföldi iskolába teszem őket előnevelésre, 5 cm-re egymástól.

Fontos, hogyha ráállunk a rendszeres citrus oltásra, akkor minden évben vessünk magoncokat, vagy dugványozzunk megfelelő alanynak való növényeket.


Iskolába készülő palánták 4 hónaposan

Medica magonc láthatóan erős növekedéssel

Keserű narancs magonc

Látható különbség, alanynak tökéletesek

Az iskolában, lehet alakítani, hogy mekkora törzsük legyen. A lemetszett ágak eldugványozhatóak, hisz gyökértörzs oltásra kiválóak. Ha az eldugványozott növény elkezd hajtani, egy vezér ág meghagyásával, még magas törzsű oltásra is lehetőség nyílik. Magas törzsű oltásnál, törekedjünk arra, hogy makulátlan, egyenes szárú legyen az alanyunk. Az elért nagyságnál megfelelő méretű vázába kerülnek, ez az idő a szokásos átültetési időszakra essen, a legmegfelelőbb hónap a március.Azután következhet az oltás. Ez az idő július elején a legmegfelelőbb, mert még a teleltetés előtt produkál egy hajtási ciklust. Lehet egy ágacskát, vagy szemben is egyet oltani az alanynövényre. A kétágas szemben álló oltás, szimmetrikus alapfejlődést biztosít. Ami egy ágas oltás, azt nagyon erősen metszeni kell, hogy az oltási rész, megfelelően fejlődjön. Az oltott növények általában a 3. évtől fordulnak termőre.