Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Limone Rosso - valós, vagy nem valós...

Leplezzük le a fátylat egy tévesen megnevezett citrusról. Sokáig beszélgettünk egy Limone Rosso nevű fajtáról, és hónapokig vadásztuk melyik is az.

Limonimedica "Pigmenta"

Nos, a Limone Rosso, csak egy jól bevett szinonima. Még gyakran a nagy olasz kereskedők is használják. De megnyugtatásképpen közlöm, hogy így nevezik a volkametina-t, a C. limon "Sanguineum", és a limonimedica „Rubra”-t, valamint a limonimedica „Pigmenta”-t. Ilyen fajta, hogy Limone Rosso nincsen.

Általában a most forgalmazott termékek nagy része a limonimedica „Pigmenta”. Ez a citrom kissé nagyobb, mint a hagyományos citrom, és a héja nagyon rücskös, és teljes érés után kissé vöröses pigmentáció jelenik meg a gyümölcs alsó harmadán. Minél tovább marad a fán, annál vörösebb árnyalatot ölt ez az igen kellemes aromájú citrusféle.

 

A pigmenta, szinonima felirattal

A Flora Toscana által forgalmazott növény a C. limon "Sanguineum" volt, ez citrom alakú, sima héjú, és hideg hatására színeződik vörösre, de ennek a gyümölcsében is fellelhető a gyenge vörösség.

Toscana-ban a termelők a volkamerina nevű citrom hibridet is limone rosso névvel illetik, és ezt nem is lehet felróni nekik, hisz a szinonima valós, és igaz.

Egy szónak is száz a vége: Ne keressünk ilyen néven citrust, mert meglepődünk ha a fenti négy fajta valamelyikét kapjuk.

A mellékelt kép is bizonyítja, hogy a szinonima, nem a növény fajtaneve.

C. limon "Sanguineum"