Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Krónikus betegségek

Ebben a bejegyzésben szeretnék bemutatni olyan általános krónikus citrus betegségeket, melyek könnyen a növény halálát okozhatják.

Ezekből a vészjósló betegségekből egynéhány itt nálunk, edényes tartásnál is felvetik a fejüket, főképpen a nem megfelelően tartott növényeknél.


Bacterial blast (robbanás)

A fertőzés a levélnyeleknél kezdődik, majd a levélen végigfutva gyilkol, fekete szín elváltozással. A levélpengék göndörödnek, és elszáradnak az axilis előrehaladtával. Ez főleg a Sacramento-völgyben előforduló, a szembefújó hideg, esős szélnek kitett növényeken fordul elő.


Botrytis rothadás

A Botrytis gomba a fiatal hajtásokat támadja meg. (lásd képen; szilvafa) Citrusokon ritka, de előforduló betegség. Ez a betegség főképpen hosszú esős időszak után fordulhat elő. Ez a betegség főképpen Kaliforniára jellemző.

Viharkár

Szórványosan alakulhat ki, hideg eső után, forró időszak. Ez a természeti kár összetéveszthető a baktériumos robbanással. Itt viszont ez a jelenség elszórtan jelentkezik.


Antraknózis

 Ág elhalás, korai levélhullás, gyümölcsök elszíneződése. Colletotrichum gombabetegség váltja ki. A gallyak láthatóan gomba spórákkal vannak borítva. Ez szépen terjed tovább, még felemészti a növényt. Főképpen esős tavasz után zúdul a növényre.


Korom penész

 A leveleken, a terméseken, fekete korom szerű penész alakul ki,(mézharmat) érdes tapintású. Ez főképpen arra utal, hogy a növényünket elborítják a szívó kártevők, mint a levéltetvek, mealybugs, scales, pajzstetű.Fagy


A fagyás (congelatio) úgy néz ki, minthogyha leperzselődött volna a hajtások szélei. Főképpen erős légmozgással társult mínusz fokos hidegben fordulhat elő, ahol a hőérzetet csökkenti a szél.


Chimera


Tarka szín, torz, vagy méreten aluli levelek, okozhatja genetikai mutáció. Csomós hajtásnövekedés, és eltorzult gyümölcsök is kialakulhatnak. Az ilyen növény un. "genetikai hulladék"


Phytotoxicity, glyphosate

A növény úgy fest, mintha gyomirtó érte volna el. A levelek kifejletlenek, a virágok félig nyíltak ki, és leesnek.  (Nálunk e betegség kizárt)


Túladagolás


A műtrágya, és egyéb kiegészítők túladagolási tünete. Levelek kanalasodnak, majd elszáradnak. Nekrotikus gyümölcsök, a virágok elhalása.


Nitrogén hiány

 A lombozat összességében halovány, ez utal a nitrogén hiányra. Vagy a talaj elhasználódott, vagy krónikus probléma van a gyökérzettel (idősebb fák tekintetében)


Phytotoxicity, diuron

 Ez a tünet jelentkezik, ha a növény valamiféle olyan vegyszert kap, amely gátolja a növény tápanyag felvételét. Ez lehet gyomirtó szer, vagy gombaölő szer. Jelzés értékű a növény teljes szubsztrátumának cseréjére, ha még maradandó károsodást nem okozott.

Mezofillum összeomlása

 A lágy szövetek közötti levélerek sápadttá válása. Áttetsző szín, a nedvesség miatti stressz, amikor a növény nem képes biztosítani a levelek megfelelő vízellátását. Okozhatja a túlöntözés, és a hőmérséklet stressz.


Cink hiány

  Egyértelmű tünet, a levélerek zöldek, hajtások összecsomósodnak. 


Phytotoxicity, simazine 

 A különböző gyomírószerek, és túladagolt felszívódó szintetikus vegyszerek általi mérgezés tünetei. ( Nem hiába hangsúlyozom a szintetikus vegyszerek hanyagolását! ) 


Huanglongbing 

 Nálunk ez a betegség alapjaiban kizárt. Így indul. Sápadt levelek, amelyek zölden elhalnak a bakteriális fertőzés által. Majd az egész növény alapjaiban, a gyökérig száraz zölden pusztul el. Mivel fertőzőbetegséggel állunk szemben, ezeket a növényeket, meg kell semmisíteni. A baktérium csak trópusi, szub-trópusi környezetben él meg. 


Mangán hiány

  hasonló, mint a cinkhiány, csak a levelek egybefüggően sápadt színűek. Keverhető a klorózis-al is. Ismertető jegye: sötét vékony levélerek zöldek, a levéllemezek sárgás zöldek. Kelátokkal a betegség tünet mentesíthető. 


Kálium hiány

Ez a hiánybetegség hazánkban igen gyakori, még kertészetekben vásárolt növényeken is látható. Azt hiszem sokan találkozhattunk ilyen látvánnyal, még talán otthon is. Jellegzetesen a levélvégek lefelé pöndörödnek.


Phytotoxicity

 Réz túladagolás jelei. Főképpen ha még a hatóanyagot olajjal is keverjük. Erős levélhullást von maga után, főképpen azért, mert a levél pólusok eltömődöttek. Gyors teszt, ha a víz lepereg a levelekről, erősen paraffin olajjal kezelt fényes levelű növényekkel állunk szemben.Ne vásároljuk meg!

Magnézium hiány


A levél csúcson kezdődő lombozat sárgulás, mely halad a levél belseje felé. 


Vas hiány

 Mindannyian találkoztunk vas hiányos növénnyel, amelyet a talaj elmeszesedése okozza. Tünet mentesíthető, de jelzés értékű a talaj cserére. A citrom a meszes talajban nem tudja felvenni a mikró- és makró elemeket, így további károsodásra számíthatunk.

Kéreg elhalás


Egzotikus betegség, Kaliforniában találtak rá. hasonlít a napégéshez, és a fagykárhoz. Ez azonban egy bakteriális betegség. Nálunk nem fordulhat elő.A fotókért köszönet a Kaliforniai Egyetemnek 

A fotók az University Of California tulajdona

Jack Kelly Clark.   


Hőtérkép