Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Közeleg a tavasz (2011)

Lassan melegszik az idő, és láthatóan a citrusfélék is megérzik ezt. Megnő a víz igényük, és láthatóan az ágakon megjelennek a hajtások. Türelmesnek kell lenni velük, mert még hideg bizonyára lesz. Még csak januárt írunk. Ilyenkor még a profin tartott citrusok is jobban elpotyogtatnak néhány levelet, a nem megfelelően tartott citrusféléknél ez a folyamat felgyorsul, és igazi levélhullásba kezdenek, mivel melegszik az idő.

Viszont a jó idő, kiválóan alkalmas az átültetésekre, még a hajtások nem kezdtek nőni, és a citrusféléink nyugalmi állapotban vannak.

Én elkezdtem ezeket a teendőket. Január 9.-én 14 fok fölött volt az idő, és télen vásároltam fitocellás növényeket, amelyeket elültettem. Ha ilyen növényt vásárolunk, akkor valószínűsíthetjük a szabadföldi előnevelést. A fitocella oldalát vágjuk fel, majd távolítsuk el a növény gyökérzetéről. Egy csont keményre összeszáradt homokos, agyagos talajjal fogunk találkozni. Kis  gumi kalapács segítségével, szépen el lehet távolítani a földet a gyökérzetről. Majd 10 percre állítsuk kéz meleg esővízbe.  A termesztőedényt terítsük meg citrusok számára kikevert laza, erősen tápanyag dús laza talajjal, majd állítsuk bele a növényt. A földet lassan adagoljuk a gyökérzetre, és jól tömködjük a gyökerek közé a földet, nehogy levegős maradjon. Mivel még a téli évszakban járunk, óvatosan mérsékelten öntözzük meg, mivel még nem indult meg a növények nedv keringése, ezáltal vizet sem igen vesznek fel. A gyökerek még parafásodottak. Az ültetés végeztével mehet vissza a növényünk a teleltetőhelyiségben megszokott helyére. Ha fiatal növénnyel állunk szemben érdemes a metszést is megejteni. Távolítsuk el a nemkívánatos ágakat, és a bokrosodás érdekében az utolsó hajtásokat négy szemre kurtítsuk vissza. Sebkezelő gél híján, ecseteljük be őrölt fahéjjal, ezáltal nem fertőződik el a friss vágás. Az őrölt fahéj hasznos dolog dugványozásnál is, mert a párás környezetben gyakran megpenészesedik a dugvány vágási felülete. A fahéjat nem bírják a gombák, így ezzel az egyszerű móddal ez kiküszöbölhető.

- Megbarnult ágakat ne messünk vissza, mert a barnulás tovább folytatódik. Hagyjuk a növényen, és az első hajtásképzést követően vágjuk vissza, mikor a növény nedvkeringése már megindult. Ha a barna ágakat visszacsípjük, az fokozatosan egyre lejeb terjed.-

 

Így mire az erős hajtásképzés kezdődik, a növény megnyugszik az új talajban, és a táp anyagokat is gyorsan fel tudja venni. Szemmel láthatóan erősebb lesz a hajtásképzés, és a virágzás.

Én a fitocellás növényeket mindjárt 20 literes termesztőedénybe ültettem, magasságuk eléri a 150 cm-t, legyen hely a gyökérzetnek, hogy a növényt erőteljesen tudja növeszteni. Az utolsó ágakat is visszavágtam négy szemre, így kezd kialakulni egy határozott korona. Ezeknek az idén már van esélyük a termés hozatalara, mert 3. évükbe léptek.

A termőközeget 3:1 arányban szárított galamb guanóval kevertem amit a citrus sok gyümölccsel hálál meg minden évben. Ellentétben a csirke guanóval, a galamb guanó nem éget, és minden mikró és makró elemet átad a növénynek. ( A galamb guanó, savas kémhatású, ezért kiváló a citrusféléknek, és még a talajt is savasítja. )

Öt növényem maradt vissza az átültetésre, de ezeket későbbre hagyom, mert ezek a növények már 50 literes termesztőedénybe kerülnek.

Várjuk a napsütést és a tavaszt, hogy az alvó "Csipkerózsikák" felébredjenek téli álmukból, és újra elkápráztassanak bennünket gyönyörű friss hajtásaikkal, és fantasztikus virágaikkal.

Érdekes módon a Lunario elég nyughatatlan egy növény, a tél folyamán is majd minden második újholdra kivirágzott. A levél hónaljak teles-tele vannak apró virágképződményekkel. A tél folyamán vagy 30 termés kötött meg, amely elég szépen növekedésben van, nem ad csalódást a másik nevének, mely a négy évszakot viseli.


2011.01.15.