Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Készíts talajt magad!

 Nagyon sok citrus-föld keverék receptje van az interneten. Két éve kezdtem gondolkozni, hogy mivel lehetne helyettesíteni a habkövet. 

Sok mindent kipróbáltunk, zeolitot, gránitot, bazaltot. Gond nem volt egyikkel sem, de nem értem el velük azt a hatást, amelyet a habkővel. Másrészről pedig ezek az anyagok nehezek, és a talajt is nehézzé tették.  A habkő lényege, a lyukacsos szerkezete, és vízmegkötő képessége.

 

Egy éve jött az ötlet, mikor leejtettem egy téglát, és az összetört. A tégla szerkezete hasonlít a habkőhöz. Mélyebben belegondolva, égetett sárgaföld, tele szerves anyaggal. Vízmegkötő képessége pedig kiváló. Itt megjegyzem, hogy az új fajta vörös színű téglák nem jók, csak a régi fajta égetett sárga tégla.

Törettem össze a téglából, és egy évvel ezelőtt földkeverékbe tettem, és az új ültetések ebbe a földkeverékbe kerültek. Egy év után szépen átszőtték a gyökerek a kaspókat, és ugyan azt a hatást vélem felfedezni, mintha habkövet használtam volna.

A tégla őrleményt lehet készíteni házilag is, könnyen apróra törhető, csak a port ki kell rostálni belőle. Megmértem a PH értékét, és semleges. Tehát a talajban semmi változást nem okoz, magas vastartalma még táplálja is a növényeinket.

Tégla őrlemény

A legjobb földkeverékhez az alábbi anyagok kellenek:

 

3 liter tégla őrlemény

6 liter Kekkila (Sphagnum)

2 liter fekete virágföld "B" (komposztföld)

1/2 liter folyami homok

1/2 liter alginit

(Ezt lehet fokozni kevés, 0,3 kg faszénnel (kövület), ez védi az igen kényes gyökérzetet a rothadástól.)

 

Kekkila

folyami homok

 

alginit

Ezen anyagok keveréke, egy szellős, jó vízáteresztő, tápanyagban gazdag talajt eredményez. Könnyen beszerezhető, és megfizethető.

 

A keverék:

 

Nagyon meghálálják a növények ezt a földkeveréket!

Novemberi képeim

 

yuzu

 

Charlotte

 

tangelo minneola

 

histrix

 

kulu

 

 

 

 

 

 

 

 

Józsi barátomtól kapott Sorrentói citrom 

 

bitter sweet