Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Időszakos teendők

A citrusok legtöbbje, a virágzást követően indul hajtásnak. Ha mindent jól csináltunk, és megfelelően teleltek a citrusaink, illetve kellő időben kapták meg az első műtrágya adagjukat, akkor rengeteg virágot hoztak, és fajtától függetlenül, már a tisztulási időszakban vannak. Most indul meg egy erőteljesebb lombozati növekedés, tehát a zöld hajtási időszakba léptek.  Hagyjuk szépen fejlődni ezeket, a néha össze-vissza növő ágakat, és ne vágjuk vissza. Friss hajtásokat sosem szabad visszavágni, várjunk vele, még az ágak teljesen beérnek, és a levelei kifejlődnek. A napon gyakran lekókadnak a friss hajtások, ha tűző napon tartjuk őket. Szigorúan TILOS, ezeket napközben megöntözni, mert leégnek a hajtások. Öntözni csak kora reggel, vagy késő este lehet!!!


Sok fajtát nem is igazán érdemes metszeni, ilyenek a narancsok, és a mandarin-félék. Ha azonban mégis metsszük őket, az a következő évi terméshozatal rovására megy. 

Alakító metszéseket természetesen véghez lehet vinni, de itt is várjuk meg a hajtások teljes beérését, kifejlődését. 

Ha bokrosítani szeretnénk a növényünket, akkor célszerű négy szemre visszacsipkedni az ágakat. Ahol azt akarjuk, hogy elágazzon, ott vágjuk vissza a növényt a levélszem felett.

Ilyenkor nem sok teendőnk van a citrusokkal, csupán a mindennapi rendszeres öntözés, és kinek-kinek az ízlése szerinti műtrágyázás. 

Én havonta adok nekik műtrágyát, és kéthetente egészítem ki víz oldható műtrágyával, amelyekkel a mikró-, és  makró elemeket is pótolom. Ezeket azonban a növény, csak a megfelelő PH érték mellett tudja felvenni. Egy meszes talajban annyi, mintha nem is adnánk.

Ha csak csapi víz van, savanyítsuk bármilyen savasító kiegészítővel. (citromlé, nyers citrom leve, ecet, citromsav...) 

 

Ne felejtsük el! A citrusok, most gyűjtenek energiát ahhoz, hogy télen minél jobban átvészeljék a sötétebb, és hidegebb évszakot. Ne sajnáljuk a műtrágyákat, a vizet, és egyéb vitaminokat. Ne vagdossuk vissza a friss hajtásokat, mert ez mind gyengíti a növényt. Ne várjuk meg, hogy a növény levelei össze sodródjanak, minden este, vagy reggel bőségesen öntözzünk.