Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Gyakorta ismétlödő kérdések

Létrehoztunk egypár elérhetőséget, amelyeken fellehet tenni kérdéseket a citrustartással kapcsolatban. Vannak gyakran ismétlődő kérdések, melyből csemegézünk egy kicsit:

 


Gyakori kérdés a megvásárolt citrus átültetése. 

A citrusokat szinte egész éven át át lehet ültetni, illetve átcserepezni. Általában 18-22 -es átmérőjű cserépben lehet megvásárolni őket. Mindenképpen érdemes egy 22-es átmérőjű cserepes növényt egy 30-as cserépben áthelyezni, így a növény gyökérzete fel tud lazulni kicsit, és újabb tápanyagokat tud felvenni az új közegből. 

Egyszerű dolgunk van ilyenkor. Előkészítjük az új cserepet, amelynek az aljára teszünk 1-2 liter agyaggranulátumot, vagy apró kavics réteget. Ez bármi lehet, csak meszes zúzalék ne. Akár kirostált folyami kavics, akár gránit őrlemény, vagy  bazalt őrlemény.

Ezt megterítjük egy réteg új szubsztrátummal úgy, hogy a növény gyökérnyaka kissé lejebb kerüljön mint az új edény felső pereme. 

A növényt földlabdával kivesszük a régi edényből, és áthelyezzük az újba. (éles késsel, 0,5-1 cm-t lefaraghatunk a régi földből, ezzel elágazásra kényszerítve a növény gyökérzetét)

Körbe rakjuk az új közeggel, és egy tömő bot segítségével, jól bedöngöljük a földet a földlabda köré. Majd bőségesen beöntözzük. 

Egy két hétig ne tápoldatozzuk a növényt, csak öntözzük. 

Fontos, hogy az ültető közeg tartalmazzon kavicsot, hisz a citrus köves talajban él a legjobban. 


Itt megjegyzem, hogy Magyarországon első alkalommal hozzáférhetővé válik a Citrusfa.hu -n az első "profi" citrusföld keverék, amely horzsakövet tartalmaz. Ez a legmegfelelőbb közeg a citrusoknak.


Sokan kérdezik a szaporítási dolgokat, és a metszés kérdését. A növények túl vannak a virágzáson, vagy még virágoznak. Némelyek már megkötöttek, és letisztultak. Most következik egy erős hajtási ciklus, főként a narancsoknál. Most nem ajánlatos a növényt megmetszeni. Hagyni kell hogy hajtson ki, és érjenek be a friss hajtások, ezek után válik láthatóvá, hogy esztétikailag mi nem illik a képbe. A narancsokat nem ajánlatos visszavágni, mert a túlzott visszavágás, a következő évi terméshozatal kárára megy, ez a tényező a mandarinféléknél is fennáll. 

A citromokat gyengén lehet metszeni, de csak a friss hajtások, teljes beérése után. Keserű narancsoknál felettébb szükséges a metszés, mert túlnövekszik. Ez az egy faj az, amely terméshozatalát pozitív irányban serkenti a metszés.

A lemetszett ágakat, le lehet dugványozni, de csak akkor, ha termett már a növény. Amennyiben a növény még nem termett, nem érdemes ledugványozni az ágait, mert sosem fog teremni, mégha a növekedése igen buja, és erőteljes is lesz. Mindenképpen várja meg, hogy a növény produkáljon valami termést, és hagyja a szaporítást ez utánra.

A már termő növények ágait fel lehet darabolni 3-4 szemre, a leveleket felére visszavágni, és hormonkezelés után, laza szerkezetű talajba dugványozni. 2-3 hét alatt meggyökeresedik. FONTOS! A növényt ne húzkodjuk ki a talajból, hogy van e már gyökere, mert garantáltan nem lesz.  Ha elkezdett nőni a gyökérzet, és hajt is a kis növény, akkor se bántsuk, mert amint levegőt kap a gyökérzete, azonnal el is pusztul. Célszerű egyesével dugványozni, hogy a földlabda ne kerüljön le a növény gyökeréről, mert az elpusztul. Javaslom, hogy egy évig ne nyuljunk a ledugványozott növényekhez.

Hormonok: Legtökéletesebb az INCIT 8 nevű gyökereztető hormon, narancsokhoz az INCIT K. Mandarinfélékkel nem érdemes kísérletezni, mert nagyon nehezen, szinte egyáltalán nem gyökereztethető, minden más azonban igen. Fedjük le a dugványokat ketté vágott műanyag palackkal, hogy megfelelő páratartalom mellett tudjanak gyökeresedni. Így nagyon hamar megerednek. Én ilyenkor magas foszfor tartalmú esővízzel öntözöm, amely felgyorsítja a gyökeresedést. ( Fito Form P) 


Ha a növény elkezdte az oldalán hozni a kis friss gyenge hajtásokat, a palack tetejéről a csavaros kupakot le lehet csavarni, és szépen fokozatosan hozzászoktatni a friss levegőhöz. Fontos a mindennapi gyenge öntözés, mert a kis cserepek hamar kiszáradnak.Majd egy két hét elteltével a műanyag palackot véglegesen is eltávolíthatjuk a növényről.

 Fontos, hogy ne nézzük meg van e gyökere, mert azonnal elszárad a kis hajtás, és a zsenge növény elpusztul.Ritka, érdekes mai időkép. Változatos hőmérsékleti tartományokkal: