Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


GRANDIS, PARADISI, MYRTIFOLIA fajták

Citrus Grandis (L.) Pumelo

Valószínűleg Dél-Kínából származik. A 11. században került Európába. A tudósok szerint a cédrát citrom, és a mandarin természetes hibridje. Egy valódi természetes citrusféle. Erős növekedésű, haragos zöld, levelei szárnyasak. Sokan nem tudják, de a pumelo erősen vízigényes, természetes élőhelyén tópartokon, és folyok közelében él. Floridában a mocsaras területeket telepítik be vele. Tehát ha teljes pompájában akarjuk élvezni e növény terméseit, ne sajnáljuk tőle a vizet, csak télen:-)


Citrus Paradisi Macf. Grapefruit

 Valószínű, hogy ez egy természetes mutáció csodája. Pummelo, és édes narancs hibridje. Származása Barbados szigetén a karibi térségben. Ez talán az egyedüli citrusféle ami nem Ázsiából származik. Közepes növekedésű világszerte termesztett fajta. Gyümölcs édes, enyhén keserű.


Citrus Paradisi Macf. Rubra

 Az 1960 as években nemesítették e fajtát Texasban. Viszonylag új fajtának mondható. 1970 - ben érkezett Szicíliába. Nagyon erős növekedésű kompakt bokros. Vörös húsának enyhén kesernyés íze van. Magot alig tartalmaz.


Citrus Myrtifolia Raff. Chinotto


Dísznarancs, ahogy nevezik. Olaszországban ismert évszázadok óta. A növény közepesen kicsi, nagyon lassan növekvő fa, vagy bokor. Gyümölcsei közepes méretűek, ehetőek, viszont erősen hasonlítanak a keserű narancshoz. Bőségesen terem, nem különösképpen igényes növény. Könnyen tartható, ajánlott kezdő citrustartóknak. Teleltetése hidegházban 4-9 fokon történik, a nem hosszabb ideig tartó fagyot is elviseli zárt fedett helyen.