Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Felkészülés a tavaszra

 Búcsúzik a tél! Írja sok internetes előrejelzési portál. Nagy valószínűséggel ez a mediterrán nedves légörvény, végleg pontot tesz a télre. Délről meleg levegő árasztja el lassan fokozatosan az országot. A napi hőmérsékleti tartomány remélhetőleg 10 fok köré kúszik. 

Március első napjaiban megkezdődik a várva várt felkészülés a tavaszra. Ilyenkor már el kell kezdődni az indító műtrágyázást, figyelembe véve a felszívódást is. 2-3 hét mire a talajban feloldódva, a növény elkezdi hasznosítani. A szeptemberi műtrágyázás során  -már aki helyesen megadta az utolsó műtrágya adagot-, a bekerült tápanyagok nagy részét a növény már a tavaszi virágzásra raktározta el. Itt a növények hamarabb bontanak virágot, mint akinél ez elmaradt, esetleg évek óta. 

 

Az első alkalommal gyengén öntözzük meg a növény talaját, hogy kellően földnedves állapotba kerüljön. Nagyon figyeljünk oda, mert a száraz talajra kerülő műtrágya éget, és könnyen tönkreteheti a növényt. Legyengült, levelét eldobott növényeket ne ültessünk át, várjuk meg az első hajtási ciklust, virágzást, és terméskötést, mert a növények teljes vegetációban kevesebb sokkhatással cserepezhetőek át. Erős leveles növények nyugodtan átcserepezhetőek. Újra és újra hangsúlyozva, a növény földlabdáját ne bántsuk, azt ne távolítsuk el, mert a növény ezt nem éli túl.


Fontos, hogy a növényeket már helyezzük világos, napos helyre, mert szükségük van már ilyenkor a nap első sugaraira, és főként a fényre. A szabadba telepítéssel várjuk meg az április végét, mikor már bizonyosan elmúlnak az esti gyenge fagyok. Ezek a gyenge fagyok ugyan ártalmatlanok az idősebb vesszőkre, de a már kihajtott friss hajtásokat elfeketítik, (megfáznak) és iszonyatosan visszafogja a növény az évi hajtás, és virágképzését!


A megfelelő időben elkezdett műtrágyázás, és az előírt időszakban rendszeresen biztosított műtrágya adagolás nagy mértékben elősegíti a terméskötést, a növénynek biztonságérzetet adva, a lehető legtöbb termést köti le. Egy gyenge tápanyagszintű talajnál, ahol esetleg a felszívódással is probléma van, és a növény nem tudja felvenni a számára fontos tápanyagokat, ott ledobálja a megkötött terméseket, mert a növény a saját életben tartásra törekszik, így megszabadul a termésektől. Ez előfordulhat nem megfelelően műtrágyázott talajoknál is, ahol a növény számára nem hozzáférhetőek bizonyos szinten a nehézfémek, és mikroelemek, mint a magnézium, bór, réz, vas, mangán, molibdén, és a cink. Ezek az elemek felelősek a nitrogén, foszfor, és a kálium kiteljesedéséért. Mindennek szerepe van a felszívódásban, a klorofill képzésben és az anyagcsere folyamatokban, így szerves részei az életnek.


A növényeket még most a hajtások, és a virágzás megindulása előtt érdemes lemosó permetezéssel lekezelni, főképpen ott, ahol az elmúlt évben voltak kártevők. Gondolok itt, atkákra, pajzstetvekre, bolhákra, és egyéb élősködőkre. Ezek tojásai ott vannak a növény fás részein, levelek hónaljában. Ezeket a tojásokat az olajos szerek, életképtelenné teszik. A hidegen tartott növényeknél is csak részlegesen pusztulhattak el a tojások, mindenképpen érdemes kezelni őket.


Ha mindent tökéletesen végeztünk el, március közepére a növények megmutatják újra, hogy milyenek is valójában. Aromás erős virágzat tömegével fognak elkápráztatni bennünket. Áprilistól pedig a műtrágyázásra, és a víz utánpótlásra kell figyelni, időről-időre figyelembe véve a melegek beköszöntét.Jó munkát kívánok!