Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Február-Márciusi teendők

Már látható a citrus növényeken a "feltámadás" jelei. A hajtások, és az apró virágképződmények teljesen beborítják a növényeket. Itt az idő a nagyobb fák, és kisebb növények metszésére.

Természetesen ezek nem kötelezően előírt teendők. Csak azokat a növényeket vágjuk vissza, amelyeket törpíteni akarunk, vagy növekedésüket szabályozni akarjuk.


Például, kisebb növény (dugvány) amelyet bokros formára akarunk nevelni, az elágazódás elősegítése érdekében, 2-3 szemre vissza kell vágni.

Nagyobb fáknál, ügyeljünk a korona közepére, hogy a fény oda is jusson el. A sűrűbb részeknél lazítsunk a koronán. Lehetőleg, a metszésnél figyeljünk oda, hogy ne hagyjunk felesleges metszési "csapokat" mert ezek esztétikailag elcsúfítják a növényt.


Dugványkészítésnél hagyjunk 10-15 cm-es darabokat, és hormonkezelés után szorosan egymás mellé dugványozzuk laza szerkezetű földbe, melynek a tetejére 1 cm vastagon folyami homokot tegyünk. Ez merevebben tartja a dugványokat. beöntözés után fóliázzuk le, vagy borítsunk rá dunsztos üveget.

Ha narancsot, vagy mandarint próbálunk dugványozni, használjunk INCIT-K hormont, a többi fajtához megfelel az INCIT-8.


Elvégezhetjük a szükséges átültetéseket, és megemelhetjük a növények víz adagját, mivel megkezdődik lassan a teljes nedvkeringési időszak.

Gyengén adagolhatunk nekik a mindenkinél legjobban bevált műtrágyát. Ebben nem adok tanácsot senkinek sem, mert nekem van egy fajta ami nagyon bevált, és mindenki más-és más műtrágyát használ.

Tökéletesen megfelel az általános célra használt NPK 15:15:15 összetétel. Ez kiváló a citrusfélékhez is. Vigyázzunk arra, hogy a kezdő dózis a fent említett összetételnél is csak kis dózisú legyen.

Jómagam ilyenkor nem műtrágyázok még, hanem 1 % -os Vitaflóra oldatot használok, langyos lágy vízben.


Nem javaslom senkinek az olajos tartalmú lemosó permetezést, mert tapasztalataim szerint nem szeretik ezt a citrusok. Eltelítik a levélpólusokat, és lomvesztéssel járhat. Használjunk helyette réz-oxid 88% os oldatot, ez a BIO gazdálkodásban is megengedett mennyiség. Ha mindent jól csináltunk télen, akkor probléma sincs, sem tetvesedés, sem gombásodás. Az erősebb szintetikus gombaölők használatát én nem támogatom ilyenkor tavasszal, mert a legyengült citrusoknál a talajba jutva elpusztítják azt a maradék jótékony hatású gomba organizmust ami éppen védelmet ad a növényeinknek.


Szintetikus gombaölőket csak július-augusztusban alkalmazzunk, és csak elkerülhetetlen esetekben. A termesztőedényekben tartott citrusok nincsenek kitéve annak a sok betegségnek, amely a szabad tartásban jellemzi őket!


Magyarországon az egyik legkényesebb növény: a szőlő.

Hasonlóan sok betegség támadja meg mint a citrust, a gyökérzetét még több. A szőlő fajtákat is permetezéssel védjük meg.

A termesztőedényben tartott szőlők, azonban nincsenek kitéve ezeknek a veszélyeknek.


A sok vegyszer csak gyengíti a növények ellenálló képességét. Műtrágyák helyett is sokkal teljesebb a különböző guanók adagolása.

A galamb, csirke, vagy denevér guanók eleve tele vannak foszforral, nátriummal, és vassal. Erősen savas a kémhatásuk, megfelelő a citrusok számára, és nem lehet túladagolni. Én évek óta galamb guanót használok, ezt a citrusok bőséges virágzással hálálják meg.