Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Fajtaleírások (I) No Unam

Poncirus(Raff.) Trifoliata

Citrus (L.) Trifoliata

(Vadcitrom vagy három levelű fagyálló citrom)

Ingyenes hirdetés


  A citrusok rokona (Rutaceae)

Észak Kínából származik, 3-4 méter magasra növő kis fa, vagy cserje, ez az egy faj lombhullató. Abszolút fagytűrő fajta (-23 fokot is túlél)

Sötétzöld, kemény, merev ágait 6-10 cm-es tüskék borítják, így a belőle készült sövény leküzdhetetlen akadály a legelszántabb betolakodó számára is. Illatos fehér virágait tavasszal hozza, a még levél nélküli csupasz  ágakon, illatuk bódító.

5 cm-es aromás, sárga gyümölcsei nagyon savanyúak, kevés levet tartalmaznak. Egy gyümölcs, akár ötven magot is tartalmazhat. A levét fel lehet használni teába, és a héját le lehet reszelni, éppen úgy mint a citromét.

Ezek a növények általában a 6-7. évben teremnek először. Dézsában épp úgy tartható mint szabadban.

Bármilyen citrus fajta oltható rá, kompatibilis minden fajjal. Erre a növényre csak akkor érdemes oltani, ha kisebb növésű fát szeretnénk létrehozni. Nagyon lassan, keservesen nő. Másik nagy problémája a rövid élet. Az erre a növényre oltott bármely más citrus 25 éves kora után lassan tönkremegy. Maga a trifoliata növény, önmagában sokáig él. Jól tűri a metszést, legjobb ezt kora tavasszal véghezvinni. Nem tolerálja a meszes talajt, látványosan szenved ettől.

Szaporítható, dugványozással hormonkezelés után, és magról. Akinek fűlik hozzá a foga, akár el is fogyaszthatja a termését. A cellulóz nagyon savanyú, borzasztó keserű, és ragacsos. Jómagam e faj termését nem használom fel étkezési célra.
Citrus Aurantium Canaliculata

Citrus Canaliculata hort. ex Yu. Tan.

(keserű barázdált narancs)


C.aurantium canaliculata


  Történelmi fajta. A XVI. században már a Medici gyűjtemény elismert tagja volt. Manapság 'Consoeli' néven is forgalmazzák. De ismert nevei: "canaliculata", "Incanelati" vagy "striatum".

Ez egy keserű narancs, erős növekedésű, levelei gatyások, haragos zöldek. Virágai nagyok 3-3,5 cm nagyobbak, másokénál.  Nincsenek tüskéi.  Gyümölcsei közepes méretűek ráncosak, kesernyésen édeskések, hosszanti irányban barázdák futnak le rajta. Kínában manapság is a kertek dísze. Gyümölcsei 5-7 cm meglepően jó ízűek, egy kesernyés utóízzel, viszont kiváló lekvár alapanyag. A gyümölcs számos magot tartalmaz (5-7 db), amely poliembrikus. Kiváló oltó alany más citrus növények oltására, erős habitusa miatt. Dugványozással is szaporítható hormonkezelés után.

Télen a legjobb neki a hidegházi tartás (0-9 C fok) keveset öntözzük, mert a keserű narancsok erős támasztó gyökereket növesztenek (karó gyökerek) nem bírják a nedves hideg talajt.

Tavasztól őszig bőséges öntözés, és tápanyag utánpótlással egy mesés növény varázsolható belőle.
Citrus Macrophilla Wester var. Allemow

(durva citrom, MED citrom)


 Sok tudós ezt a citrust tartják minden citrom közös ősének.

Perzsiából származik, ahonnan a zsidók vándorlásával került Iránba, ez volt Európában az első ismert citrusféle. (Azért hívják sokan MED citromnak, mert egy Perzsa városból, Mediából kerültek elő bizonyítékok a faj ősi létére) Az Alemow egy hibrid, valószínűleg c.limon, és c.maxima. Macrophilla - latin neve lefordítva, nagy levelű, ez azonban nem igazán igaz. Levelei közepes méretűek haragos zöldek, kissé gatyásak. (Hasonlít a mexikói lime-hoz) Erős növekedési habitusa kiemelkedő, nagy 30 dkg-os gyümölcsei aranysárgák, nagyon rücskösek. Kevés levet tartalmaz, ami erősen savas, viszont számos poliembrikus magvat tartalmaz.

Kaliforniában alanynövényként kísérleteztek vele, majd mint bevált alanynövényt alkalmazzák, mivel rezisztens számos citrus betegségre. Növekedését tekintve, erőteljes, és buja növekedésű, bokrosodó, és igen tüskés. 

Télen hidegházi tartás a legmegfelelőbb számára, viszont érzékenyebb a hidegre. Mint minden citrus növény, ki nem állhatja a fűtött, száraz levegőjű helyiségeket. 

Leveleinek illata hasonlít a bergamotthoz (amely illat jellemez minden aurantiumot), apró fehér virágai vannak, melyeknek csupán 40 %-a termő. Érzékeny a túlöntözésre.Citrus Limonimedica var. Piretto

(cedro piretto o cedro pane) (kenyér cédrát)

 

Erőteljes növekedésű, viszonylag új fajta, ellentétben történelmi testvérével, a citrus limon piretto-val. Levelei haragos zöldek vékonyak, nagyok. Szabálytalan növekedésű, vékony cérna szárakkal. Termései megnyúltak mint egy kenyér, ezért is hívják az olaszok kenyér cédrátnak. (Megjelenésben hasonlít a Meyeri citromhoz)

Héja nagyon vastag, kandírozásra alkalmas. Díszítő értéke kimagasló. Nem kényes növény, télen hidegházi tartás a legalkalmasabb.  Nem szabad túlöntözni, tavasszal viszont mint minden citrusfélénél csodát tesz egy kis szárított galamb, vagy csirke trágya.

Csak dugványozással, vagy oltással, szemzéssel szaporítható. Gyönyörű zöld levelei nem kényesek, télen sem dobálja le, nagyon strapabíró növény.Citrus Limon Meyeri 

Citrus Meyeri Yu. Tanka

(Meyer citrom hibrid)

 

Meglehetősen hidegtűrő kis fa. Szabálytalan növekedésű, erősen sötétzöld levelekkel. Gyümölcse eleinte sárga, majd a teljes érésnél átvált narancssárgára. Nagyon lédús gyümölcsei limonádénak kiváló. Maga a citrom héjastól, egy erősen fűszeres ízt nyújt. Olyan utóíze van, mintha előtte currys csirkét fogyasztottunk volna. Nem hiába kedvelik e citrus fajt a nemzetközi konyhák.  Kevésbé savas, inkább édeskés mivel feltehetően narancs, és citrom, vagy mandarin és citrom keresztezése. 

E citrus fajtát 1908-ban, Pekingben fedezte fel Frank Meyer, előtte nem volt ismert. Nagyon alkalmas dézsás tartásra, a -8 C fokot is túléli. Rettenetesen bőtermő fajta. Télen a hidegházi tartás ajánlott. Tavasszal trágyázzuk. 

Dugványozással, és oltással szaporítható. Érdekes dolog: Teljesen más kinézetet mutat a dugványozással nevelt példány, és az oltott példány. Mintha nem is egy növényről lenne szó. A dugványozott növény nagyobb leveleket, és haragos zöldebb, még az oltvány, kisebb levelek, és sápadtabb zöld. A magja poliembrikus, vethető is. (Ez egy igazi citrom hibrid, fajtáján belül egyedüli. Természetes úton jött létre)Citrus Bergamia Risso & Poit

(bergamott narancs)


  A bergamott hibrid eredetű, 2000-ben egy tudóscsoport a University of California egyetemen bebizonyították, hogy a keserű narancs (c.aurantium l.) és a limetta (c.limetta l.) keresztezése. 

A világszerte ismert kölnivíz fő összetevője a bergamott olaj. Egykor "Aqva mirabilis" néven elixírként árusították. Mutatós növény, még az alapfaj mérsékelten, a 'fantastico' fajta erős növekedésű habitust mutat. Nagy hosszúkás lándzsa szerű levelei élénk zöldek. E narancs levelei az Early Gray teák egyik fő íz alkotója. Gyümölcsei sárgák,  gömbölyűek, nagyon keserű, és savanyúak. Éretlenül leszedve néhány nap alatt csont keményre szárad, és sokáig illatozik. A termései túléretten sem pottyannak le a növényről, hanem visszazöldülnek, és akár 3-4 évig is a növényen maradnak. Érdemes erősebben metszeni őket, mivel a bergamott általában alul hozza a gyümölcseit, így védi őket a naptól, és a széltől. Gyümölcseit, óriás levelei rejtik el, hogy minél lédúsabb, és illóolajban gazdagabb termést produkáljon. Ha nem vigyázunk vele nagyon hamar kitúr minket a hely szempontjából, iszonyatos erővel növekszik.

Szaporítható, oltással, dugványozással, magja poliembrikus, vethető is. Díszítő értéke kimagasló. Télen hidegházi tartása ajánlott (0-9 C fok) ne öntözzük. Tavasszal trágyázzuk.

Ez a növény itt megvásárolható: 36 20 2306811 

citrusfa.hu

  

 

Citrus Volkamerina Ten. et Pasq.

Citrus Limonia Osbeck

(Volkamer vörös citrom) 


A volkamer citrom már ismert három évszázada. A tudósok szerint citrom, és keserű narancs keresztezése. Valamivel kisebb növekedésű, mint a citromfák, viszont erőteljes. Sokat terem az év minden szakában. Haragos zöld vékony bőrszerű levelei vannak, enyhén fogazottak, oválisak. Hatalmas nagy tüskékkel védi magát 5-7 cm. Gyümölcse gömb alakú, és narancs színű, bőséges leve savanyú telt savas. Héja nem keserű. (Nagyon kellemes ízű citrus, illata kissé vad, (emlékeztet a Meyeri citromhoz) telt savassága kimagasló) Mivel rezisztens sok betegségre, és növekedési habitusa is magas, így előszeretettel alkalmazzák alanynövényként is. (gyümölcse sok magot tartalmaz 7-10 db/gyümölcs)

Szaporítható magról, és dugványozással, oltással. Télen hidegházi tartása szükséges. Hirtelen hőmérséklet változásra levélhullással reagál. Könnyen sokkolható. Télen ne öntözzük, tavasszal trágyázzuk. Gond nélkül elviseli a -5-7 fokos rövid ideig tartó fagyokat.

Mint minden citrusféle ez is tápanyag igényes. A földek közül az enyhén savanyú kémhatású földet szereti. (6-6,8 pH) Ne öntözzük csapvízzel, mert meszesíti a földet, amit a citrom utál. Csak eső vízzel öntözzük. Ha nincs csapvizet is használhatunk, de hagyjuk állni 2 napig, és öntsünk hozzá egy evőkanál ecetet a mész közömbösítésére. Megjegyzem, hogy a zeolit nevű ásvány is alkalmas csapvíz lágyítására, és közömbösítésére. (Szintén egy természetes úton létrejött hibrid, fajtáján belül az egyedüli)Citrus Limon (L.) Burm f. Canaliculata

(Barázdált citrom)


  Közepes növekedési habitussal rendelkezik, levelei a medica cédrátokéhoz hasonlóan kemény, és merev. Sápadt zöld. A gyümölcs hosszában erős lefutó barázdák, és kiemelkedő redők láthatóak, magja alig van. Héja durva. Alakja egyazon fán is elég változatos. Két egyforma gyümölcsöt nem találni. Díszítő értéke kimagasló, érzékeny a hőmérséklet ingadozásra, melyre levél hullással reagál. Egyenletes hőmérséklet szükséges neki még a téli időszakban is. Tápanyag igényes, mint minden citrus. Tavasztól őszig trágyázzuk szárított galamb trágyával, vagy folyékony citrus táppal. Télen minimális öntözést igényel, és hidegházi tartást.Citrus Medica L. var. Di Roma

(Római cédrát)


  Erős növekedési habitusa, mint általában a medica féléknek jellemző rá is. Kicsit kényesebb mint általában a többi. Erősen sokkolható a hőmérséklet ingadozással, amelyre levélhullással reagál. Gyümölcsei sárgák, 60 dkg-os gömbölydedek és alul egy kalap szerű körbefutó barázda jellemző, csecsbimbó szerű végződéssel.Bár e fajtának is változatos alakú a gyümölcse. Épp olyan mint a római lima. Vastag héja van, kandírozásra alkalmas. Teleltetése hidegházi körülményeket igényel, nem különösebben kényes az alacsony hőmérsékleti tartományra, sőt igényli ezt, mint minden citrusféle. A téli fénytartomány teljes egészét igényli, különben az ágak erősen visszaszáradhatnak. (Ez az utolsó mondat, mindegyik fajtára igaz.) 

 

Citrus Medica L. Digitata

Citrus Medica var. Sarcodactylis

(Buddha keze, ujjas cédrát)


   Egy kultikus citrom fajta Indiában, és Japánban. Vagy egy tucatnyi változata van (bushukan) más néven Fingered citrom. Erősen illatos, leve, és gyümölcshúsa nincs. Rettenetesen kényes fajta, minden környezeti változásra reagál. Erős, határozott   növekedésű, egy oltott példány képes 2 méteres hajtásokat produkálni, egy hajtási ciklusban. Tartása profiknak ajánlott. Ha nem kap megfelelő mennyiségben télen fényt, és kissé melegebb a hőmérséklet, elpusztul, vagy csonkig visszaszárad, ez tartásának nagy titka. Nagyon könnyen gyökeresedik, akár egy pohár vízben is.

Gyümölcsei elérhetik a fél kilogrammot is. Ázsiában azt tartják róla, hogy aki egy ilyen gyümölcsöt kap ajándékba, annak azt fejezik ki, hogy éljen 80 évig.

Levelei elliptikusak, fogazottak, nagyon hasonlítanak az etroghoz. Teleltetése 4-9 C fok körül történjen. Nagyon vigyázni kell a túl öntözésre, mert könnyen belepusztulhat. (Akár a levelei be is deresedhetnek ) Rettenetes magnézium igényes növény. Ha a levelek végei sárgulnak, akkor magnéziumban gazdag tápszerrel kezeljük. Sikeresen, és egészségesen csak üvegházban tartható!

Ez a növény megvásárolható itt:

 


Fortunella Margarita (Lour) Swing.

(ovális kumqvát)


  Kis termetű, nagyon lassan növekvő, páratlanul bőtermő citrus fajta, apró, ovális szilva alakú és nagyságú 2 dkg-os narancssárga termésekkel, melyek hámozás nélkül fogyaszthatók. A héjuk tartalmazza bővebben a cukrot, maga a gyümölcshús savanykás. Együtt azonban pompás ízharmóniát ad. Nem szereti a fűtött téli helyiséget, ledobálja a leveleit, és ha száraz is a levegő, visszaszárad. -12 fokig fagytűrő.

Vigyázzunk a téli öntözéssel, ne öntözzük! Többnyire télen érleli a gyümölcseit ami kora  tavasszal érik be. Érdekesség, hogy ameddig le nem kerül a gyümölcs a fáról, addig nem nyílik ki. Ahogy lehullott róla az utolsó gyümölcs is, egy héten belül virágba borul. Rengeteget nyílik, önporzós, majd a megkötött gyümölcsöket is tisztítja még. Amit nem tud beérlelni, azokat elhullajtja. Nem szabad a gyümölcsét ritkítani. Télen tartsuk 0-9 C fokban.

Érdeklődjön, ha vásárolna: 36/20 230-68-11 Citrus Limonimedica Lush. var. Bajura

(cédrátcitrom)


  A citrom és a cédrát keresztezéséből létrejött fajta. Gyümölcse nagy, ráncos, vastag héjú, savas, kandírozható. Erős növekedésű, bőtermő fajta. Világos helyen 10 C fok közt kell teleltetni, mert levélhullással válaszol. A gyakran megkopaszodott fák, tavasszal ismét zöldbe burkolóznak. A citrom fajták gyakran elveszítik a levelük 2/3 részét télen, ez normális folyamat, tavasszal újra visszanőnek. A teleltetés a legfontosabb a citrusok életében. Minél hűvösebb van annál szerényebbek lehetnek a fényviszonyok. Viszont minél melegebb van, annál erősebb  fény, és magasabb páratartalom kell. Télen vigyázzunk a páratartalommal, ha meleg van, és a páratartalom is magas, gyakran megtetvesednek a citromok, ami könnyen el is pusztíthatja őket. 0-9 fok ideális télre.Citrus Medica L.  Maxima

(Olasz óriás cédrát)


Egy roppant lenyűgöző fajta, termései a 3-4 kg-ot is elérhetik. Ez a rekorder a citrusok között. Erős növekedésű felfele törő fajta. Levelei nagyok és haragos zöldek. Termő vesszöről szaporítható a legegyszerűbben. Ha sikerül szereznünk termővesszőt, akár egy pohár vízben is kigyökeresedik. Fontos! Csak olyan növényről szedjünk termő vesszőt, amely termett már, mert ha nem termett még a növény akkor a kis legyökeresedett dugványnak kell 10-15 év mire termőre fordul. (minden citrusfélénél) Egy év alatt 140 cm-t is nőhet, és akár már az egy éves dugvány is teremhet. Bambusz karóhoz kell kötözni, a fiatal növényt a terméseitől nem kell megszabadítani, mert úgy is akkorára növeszti meg amekkorát elbír, így az első termései csak fél kilogrammosak. Célszerű lugasra nevelni, mivel növekedése un. futós. Nehezen nevelhető belőle fa, inkább bokros, lugas formára, vagy körfuttatással érdemes tartani, így adja a leg-leg (maxima) gyümölcsöket. Télen fűtetlen világos 0-9 C fok körüli helyiségben teleltessük. Szép forma eléréséhet metszést igényel, mint minden citrusféle, ezt érdemes február márciusban az átültetések előtt elvégezni. A növény alapból erős növekedésű, így metszeni tetszés szerint lehet, nem érdemes sűrűre hagyni, mert levelei lehetnek 30 centisek is.Citrus Limon (L.) Burm. f. var. Euréka

(Euréka citrom)


  Határozottan felfele törő ágrendszerű fa, vagy kis cserje, hajtásai eleinte zöldek, majd egy éven belül meg fásodnak, ekkor színük szürkésbarna lesz. Tövises, levelei bőrszerűek, megdörzsöléskor erős citrom illatot árasztanak. Produktív fajta, viszont eléggé hideg érzékeny. Az egyik legnagyobb számban termesztett citrusfajta Európában. Teleltetése 0-9 C fok közüli világos helyiségben történjen. Tápanyag igényes, szép megjelenésű erős fajta. Megragadom az alkalmat, és megjegyzem, a citrusoknál ne használjunk semmi levél fényt, amelyeket lehet kapni, mert elzárják a levélzet pólusait, és ez levélhulláshoz vezet. Én gyenge mosogató szeres vízzel szoktam lepermetezni őket, amely jó hatással van rájuk. Távol tartja a pajzstetveket is, viszont ha megjelentek a pajzstetvek, akkor a mosogatószerhez adok még tiszta alkoholt. (1 liter vízhez, 5ml mosogatószer, és 10 ml tiszta alkohol. Azonnal elpusztítja a tetveket!)Citrus Limon (L.) Burm. f. var. Primofiori

(Spanyol citrom)

 

 

  Igénytelen, hidegtűrő, robusztus tüskés fajta. Nagyon gyorsan növekszik, és elviseli a téli nem huzamosan tartó akár mínusz 8 fokot is. Leveleit nehezen dobálja le, még hőmérséklet sokk hatására sem. Nagyon bőtermő fajta, a gyümölcse változatos, hol citrom alakú, hol körte alakú. Világos sárga, és lédús, viszonylag kevés magot tartalmaz. Spanyolországban, ahol a termelés 2006-ban 576 ezer tonna volt, ebből 65%-át ez a citrom növény adta.

"A citrom fő virágzása április és májusban történik, amikor a citromligeteket erős mámorító illat járja át. Évente háromszor hoz  gyümölcsöt. Októberben történik az első érés, melyet az első virágzásnak hívnak. Az ekkor érő citromok a leglédúsabbak. Ezt követően márciusban, a fehérlő citromok érnek be, melyeknek a héja halványsárga, majd ezt egy harmadik követi júniusban a zöld citromokkal, melyek élénk zöld színnel és a gyümölcshöz tapadó héjjal rendelkeznek" (P.A.S.A.M. Argumi Siracusa - Sicily - Italy )

Semmi köze e citrusnak az olasz Primofiore növényhez. Gyakran nevezik Fino vagy Mesero citromnak is.Citrus Limon (L.) Burm. f. var. Lunario (Almanach)

(négy évszak, vagy újhold citrom)


  Ezt a fajtát Toscanaban és Dél Franciaországban előszeretettel tartják dézsában, a kert ékességeként. A tavaszi fő virágzás elmúltával ez a fajta az év hátralévő részében is folyamatosan hozza a virágait és a  terméseit. Gyümölcsei könnyen felismerhetőek hosszú nyakukról, gyümölcse megnyúlt hosszúkás. Nagyon erőteljesen növekvő fajta, tüskés. Nagy haragoszöld levelei vannak, virágai lilás fehérek, bőségesen terem. Tavasszal trágyázzuk galamb trágyával, ezáltal nagyobb erőre kap, és terméssel hálálja meg. Nem bírja a fűtött lakást, 0-9 C fok körül teleltessük, vigyázzunk a túlöntözésre.

A Lunario nevet a Luna lat. hold szóból, kapta onnan, hogy mindig újholdkor virágzik, és szinte minden újholdkor.

Megvásárolható: 36/20 230-68-11 Citrus Medica L. var. Diamante

Cedro Lisicio

(Gyémánt cédrát)

Diamante virágzásban  Erős, gyorsan növekvő, nyitott kis fa vagy bokor, csokrokban hozza illatos virágait, termései elérhetik az 1 kg-ot is. Hosszban barázdált lefelé, hosszúkás lilásak a kis gyümölcsei, melyek teljes érésre élénk citromsárgák lesznek. Évente többször virágzik, így egyszerre van rajta termés, és virág is. Toscana-ban a kert ékességének tartják.

Nevét termesztésének fő termesztési helyéről a Dél olaszországi Diamante-ről kapta. Az Etrog mellett e citrusfajnak is kultikus szerepe van a zsidóknál a szukott azaz sátoros ünnepségen. Csak a dugványozott  növényről származó gyümölcs használható fel, mert az alanyra oltott növény gyümölcse számukra tisztátalan. A főrabbi tüzetesen átvizsgálja az ültetvényeket, hogy nehogy oltványról származó gyümölcsöket vegyenek meg. Az alanyra oltott növények erőteljesebbek, és többet teremnek. Levelei bőrszerűek, erezettek és sötétzöldek. Kissé kényes növény, télen hidegházi tartást igényel 0-9 C fokon. Gyakran felkopaszodik a nem megfelelő teleltetésnél, nem szereti a félhomályt!  Itt meg kell jegyeznem, hogy ez a fajta az egyik legszebb, és legvonzóbb citrusfajta a számomra. A citrus fajok hét csodájának egyike:-) Bámulatosan dekoratív, órákat el lehet tölteni egy ilyen növény társaságában. Magnézium igénye magas!