Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Fajtaleírások (III) No triam

 Citrus Latifolia (Christm.) Swing. Tahiti

(Tahiti zöld lime)


  Közepes növekedésű habitusú kis fa, vagy bokor. Erős haragoszöld bőrszerű levelei vannak. Gyümölcsei éretten is sárgás zöldek maradnak, vékony héjuk van, lédúsak és zamatosak. Bőtermő fajta, azonban meleg kedvelő növény. Télen 0-9 C fok körüli világos helyen is tarthatjuk, azonban elviseli a szerényebb körülményeket is, így teleltethető azonban a többi citrussal hidegházban is. Tavasztól őszig trágyázzuk, ezt meghálálja. A kínai gyógyászatban a leveleit fogfájásra ajánlják. Egy friss levél elrágásával, enyhül a fogfájdalom.Citrus Aurantium (L.) var. Salicifolia

(Fűz levelű keserű narancs)

Tipikus keserű narancs, kicsi gyümölcsökkel, melyek iszonyúan savanyúak. A gyümölcs kérge vastag és durva, kevés magot tartalmaz. Poliembrikus, és vethető, alanynak is felhasználható. Díszítő értékét valójában a levele adja, amely úgy néz ki mint egy szomorú fűzfa. Levelei hosszúkásak, megnyúltak és sárgás zöldek.  Erős növekedésű felfele törő ágrendszerrel. Formája kompakt kerek, lombozata igen sűrű. 1957 ben jegyezték fel a fajta jegyzékbe. Nem kényes, hidegtűrő, és jól alkalmazkodó fajta. Iszonyatosan vas igényes, a haragos zöld levélzet eléréséhez, erősebben kell vasoldattal locsolni, könnyen kialakulhat nála a klorózis. Viszont a megfelelő tartásnál, gyönyörű látványt nyújt.

Citrus Hystrix Dc. Mauritius

(Papeda, Kaffir Lime, Aroma citrom)


  Hosszú tövisű narancs vagy papeda. Erős növekedésű 12 méter magasra növő örökzöld fa, vagy cserje. A levél hónaljakban merev, erős tüskékkel. Szórt állású levelei hosszúak, és felezettek, olyan mintha egy levél kettő lenne. Fiatalabb korában ajánlatos metszeni, a kívánt forma eléréséhez, idősebb növények elég összetetten, szimmetrikusan nőnek. A virágait egyesével hozza, vagy legfeljebb öttagú virágcsoportokban. Termése gömbölyű akár 7 cm-es is lehet, érett állapotban zöldes sárga. Úgy néz ki mint egy agy. A terméshús 10-12 gerezdre tagolódik, szőrös, és kevés leve keserű, és savanyú. A termése hasznosítható épp úgy mint a zöld citromok  leve. Azonban az előfordulási helyén, nem fogyasztják a növény termését, csak a levelét fűszerként. Gyümölcseit hajmosásra használják, amely nem csak táplálja a hajt, de az élősködőket is távol tartja.

Leveleinek vaníliás, édeskés erős illata van. A Fülöp szigeteken termesztik főképpen a levelei miatt. Én a szárított levelek teafőzetét kedvelem, fantasztikus aromája van. Nálam volkamerina alanyban van, és már 1 méternél is magasabb, iszonyatosan gyorsan nő.Citrus maxima

(Pommelo) 


 

Az egyik legnagyobb citrusféle a világon, a pummelo elérheti az 5 kg-os nagyságot. A bőre általában sárga, húsa fehér, vagy rózsaszín. Magasra növekvő nagyon erőteljes fa. Magról kiválóan szaporítható, azonban a gyümölcsei ritkán termelnek magot. Nagyon szívós hidegtűrő, nagyon szereti a vizes talajokat. Ingoványos talajokon termesztik Floridában, és Kaliforniában.

Vadonban is előfordulnak, gyakran tavak, folyók mentén. Levelei haragoszöldek, és gatyásak.

Teleltetése 0-9 C fok körüli világos helyen. Télen minimálisan öntözzük, tavasztól őszig trágyázzuk száraz csirke, vagy galamb trágyával.Citrus Floridana (sin)

Citrus  Aurantifolia Japonica Eustis (sin)

 Citrus Limequat Eustis

(Limeqvát)


 Nagyon lassú növekedésű kis fa, mely zárt bokros formában nő. A levelei hasonlóak a kumqváthoz, apró hosszúkás haragoszöldek.  A Limeqvát már fiatal korban rengeteg termést hoz, és ezt a jó szokását évről-évre felül múlja. Viszont a teleltetésre nagyon kényes. Félhomályban és 9 fok feletti tartományban elpusztul. Édes a héja, és a húsa lében gazdag, de nem vad savanyú. Kissé lime-os utóíze okot ad a faji mivoltjára. Héjastól fogyasztható, leve a legkiválóbb limonádé. Hosszúkás 5 cm-es gyümölcsei éretten sárgák, 4-5 magot tartalmaznak, amely poliembrikus. Metszéssel lehet tartani a formáját. Márciusban érdemes metszeni. Tápanyag igényes, teleltetése 0-9 C fok körül hidegházban, világos helyen.Citrus Limonia Osbeck Rangpur

(Rangpur lime)


Rangpur gyümölcse (sajnos web kamerával készült kép)

  

 A Rangpur lime egy keresztezés eredménye, (citrus limon x citrus reticulata) ezért is nevezik mandarin lime nak. Elég hidegtűrő, erős növekedésű, növekedésében némi szomorúság tapasztalható mivel lefele szomorkásan terjed. Levelei fogazottak, fényesek, és oválisak. Egész fiatalon sokat terem, és ezt a bőtermőségét, évről-évre felül múlja egészen 25 éves koráig. Utánna évről-évre csökken a terméshozama, ameddig el nem pusztul. Gyümölcse narancs sárga teljes érés után, vékony héja van, és könnyen hámozható. Magja alig van, ami viszont van, az poliembrikus, vethető. Homogén szerkezetű húsa van, lédús,  és olyan ízű mint egy savanyúbb mandarin, erősen emlékeztet a latifoliákra, pedig a leírások szerint semmi köze hozzá. Vékony apró tövisei könnyen sérülést okozhatnak, mivel nehezen láthatóak. Alkalmazzák alanyként is, viszont a ráoltott egyedek rövid életűek (20-25 év) Dugványozható, és oltható. A dugványok erőteljesebb növekedésűek. Télen 0-9 C fok körüli világos helyen teleltessük. Trágyázzuk tavasztól őszig, télen mérsékelten öntözzük, pláne ha keserű narancs alanyon van.Citrus Limon (L.) Burm. f. var. Feminello incapuccato

(kapucnis feminello citrom)


  Mint minden feminello, ez is erős növekedési habitusú kis fa. Tüskés haragoszöld levelekkel. Rengeteg gyümölcsöt terem megfelelő tartásnál. Gyümölcse gömbölyű és a végén egy körbefutó csecsbimbó szerű  barázda miatt ragadt rá a kapucnis név. A gyümölcs minőségében nem tér el a többi feminello fajtáétól. Ez a fajta kimondottan díszítő célokat szolgál megjelenése miatt. Téli tartása 5-10 C fok körüli hidegházban. Tápanyag dús talajt szeret, jó vízáteresztő képességgel. Mint minden citrom utálja a pangó vizet. A cserép alján megálló víz gyökérrothadáshoz vezet, melybe a növény bele is pusztulhat. Ha nincs elég tápanyag a földjében, rögvest jelzi levél sárgulással. Ilyen esetben gyors megoldás a levelek vas kleát oldatos permetezése. Tavasztól őszig a tápanyagot pótoljuk vagy műtrágyával, vagy folyékony citrustáppal, melyet 2 hetente adunk beöntözéssel a növényeknek.Citrus Limon Feminello (L.) Burm. f. var. Zagra Bianca

(Fehér virágú feminello citrom)


Olaszországból származó, igen bőtermő, közepes növekedési erejű  fa. Ez egy termesztett fajta, bőtermősége miatt. A virágai hófehérek, a hajtásai is világos zöldek, nem lilásak. Elliptikus levelei vannak, és itt ott nagy vaskos tüskéi. Gyümölcs közepes vastag bőre halványsárga. Ha fázik gyakran lombhullással válaszol, éppen úgy mint mikor melege van. Téli tartása 0-9 fok körül történjen világos helyen. Tápanyag igényes mint minden citrusféle. Vigyázzunk a téli túlöntözésre.

Citrus Reticulata Blanco

(Kleopatra mandarin)
A mandarin  kicsi, néha tüskés fa, karcsú ágai, és lándzsával alakú fényes örökzöld levelei.  A levelek kissé szárnyas. Mandarin formás, szimmetrikus, nyitott, kerek koronával rendelkezik és ritkán igényelnek metszést. 4-6 méterre növő fa. Tavasszal hozza fehér illatos virágait, nagyon vonza a méheket. Gyümölcse apró, laza bőrű, könnyen leválasztható, és nagyon lédús, édes. Enyhén szárazságtűrő, viszont hidegtűrése kimagasló. Elviseli tartósan a -4 fokot is. Teleltetése normális körülmények között hidegházban 0-9 C fok között. Vigyázzunk a téli túlöntözésre. Nem dugványozható, illetve csak nagyon nehezen gyökereztethető még hormonkezeléssel is. 100 növényből csak 10 ered meg. Érdemesebb oltani. Nekem itthon a "Királymandarinnak" titulált akkori elnevezésén "Citrus Nobilis" fajom van. Az APG II. rendszer 2003-ban sorolta át "Citrus reticulata" fajba. Ennek az egy fajtának vannak óriási levelei, és szinte teljesen tüske mentes. A 2011-es évre rendeltem egy a tangelo-k közé sorolt fajt. Magas törzsű Nova Tangelo-t. Hideg toleráns, elég neki a 2-5 fok. Gyenge fagyokat is elvisel.

Gyönyörű nagy növényekért hívja: 36/20 230-68-11 Citrus Lumia Risso & Poit. var. Lipo (C. limon x C paradisi)

(Lipo, Császár citrom hibrid)   Egy bámulatos növény, erős haragoszöld kartonszerű levelekkel. Gyors növekedésű hosszú zöld szárat növeszt, majd a leveleket fejleszti ki, ami egy év múltán megáfásodik. Viszonylag könnyen termőre fordul, már a második évben, mire a gyümölcs beérik hozzánő a fa is. Ezt egy citrusféle sem tudja utánozni. Két fajtája vált közismertté, a gömbölyű, és a körte alakú. Az utóbbi fajtának nagyobbak a gyümölcsei. A zombai Rappay kertészetben 2-3 méteres példányai láthatóak.  A gyümölcsök gömbölyűek, vagy körte alakúak sárgák, a gyümölcshús zöldes, és kevésbé savas. A körte alakú úgy néz ki mint a minneola tangelo, csak sokkal nagyobb. Nagyon egyszerű tartása miatt kedvelt dézsás növénnyé vált. Szabadföldi neveléssel hatalmasra növő növénnyé válik. Teleltetése 0-9 C fok körüli világos helyen, nem kényes az alacsonyabb hőmérsékletre sem. Keveset öntözzük, csak akkor ha a talaj teljesen száraz. Metszéssel lehet formázni, melyet márciusban tegyünk meg. Dugványozható, igénytelen növény. A citrom héjának, erősen grapefruit illata van. (Érdekesség: a 2002-es citrus of the world kiadvány így jeleníti meg: Synonyma: Lipo, Genera Spacies: Citrus Lumia Risso & Poit) Később kiderült, hogy szülőknek tekinthető a C.Limon(L)xC.Grandis.Citrus Sinensis (L.) Osb.

(édes narancs)  A legismertebb alapfajták Kínában és Délkelet-Ázsiában őshonosak. Nagy Sándor hódító hadjáratai révén került Európába, először a görögökhöz, azután a rómaiakhoz, majd a szicíliaiak és a spanyolok kezdték meg   termesztését. A legnagyobb Európai termesztő országok mind a mai napig az előbb említett Spanyolország és Görögország.

A Mediciek címerén öt darab narancs látható, mivel abban a korban igazi különlegességnek számított ez a gyümölcs és ismert a Mediciek citrus imádata. Ők rendelkeztek Európa legnagyobb citrus gyűjteményével a XVI. században.

Teleltetése 5-10 C fok között világos helyen, a 0-9 fok feletti hőmérsékletben ledobálja az összes levelét. Közepes növekedési habitus szabályos felfele növekvő. Navelina narancs fajta a nálam található növény. Gyümölcsei közepes méretűek, köldök narancsok. Édesek lédúsak. A  gyümölcsben egy kisebb gyümölcs is növekedésnek indul. A hidegtűrése nagyon jó, a nem huzamos ideig tartó gyengébb fagyokat is gond nélkül elviseli.

Valencia narancsfák 36/20 230-68-11  érdeklődjön bátran!Citrus Lumia Risso et Poit. Pyriformis

Perla del Commendatore

(Limone Dolce)

(körte citrom)


   A Lumia citrom viszonylag új fajta, sokan  "körte alakú Lipo" néven forgalmazzák, de 2002 utáni időben kiderült, hogy semmi köze a Lipo-hoz. Ez egy újdonság volt a "citrus of the world" c. kiadványban, hogy 2002-ben, fajtaként a Cirtus Lumia Risso & Poit nevet jelölte meg, mint a Lipo megnevezését. Az olaszok narancsnak titulálják. (Lumia Dolce) E hibridnek az elfogadott szülői:  C.medica, a C.limon, és a C.maxima. Tahitiből származik. Roppant erős növekedésű, évente 1 métert is nőhet, virágai fehérek fürtökben hozza illatosak. Termései körte alakúak, éretten sárgák, majd narancs sárgák. Kellemes ízharmóniája miatt kedvelik mert édes, egy roppant különleges fajta. Télen 0-9 C fok körüli világos helyiségben teleltessük, érzékeny a túlöntözésre. Levelei oválisak, enyhén fogazottak, haragoszöldek.Citrus Limonimedica Lush. var. Etrog

(Júdeai Cédrát)  Kis közepes  méretű közepes növekedési habitussal bíró kis nyitott fa, vagy bokor. Nagyon kényes a hirtelen hőmérséklet változásra, és a száraz levegőre. A fája idősebb korára sárgás színűvé válik. Erős fogazott sápadt zöld levelei vannak, legjobban hasonlít a Buddha keze leveléhez, és épp olyan kényes is. Szárazság tűrőbb mint más citrus fajok. Nem hideg érzékeny, 0 fokig szinte tartja magát. Teleltetése hidegházban történik a többi citrusfélével. Minimális hőmérséklet -8 fok, a maximális +9 fok. Gyümölcse hosszúkás ráncos és rettenetesen savanyú, viszont a héja illatos olajokkal telt. Albedója vastag, mint minden medica félének.  A tavasz beálltával az idő melegszik, így az üvegház is gyorsan. Ilyenkor az esti hőmérsékletet kell pótolni,  hogy igazodjék a nappalihoz. Magnézium igényes növény!

Az Etrog egy kultikus gyümölcs a zsidóknál, a sukkot, azaz sátoros ünnepen amely hét napig tart.

Mózes könyve erre az ünnepre 4 fő növényt jelöl meg amelynek együtt kell lennie:

ETROG

MIRTUSZ

FŰZFA ÁG

PÁLMA ÁGCitrus medica L. "Aurantiata"

Kínai cédrát

Erős növekedésű cédrát fajta, méregzöld levelei lilás fehér virágai nagyok, és illatosak. Egy nagyon ráncos termése van, mely a teljes érés után narancs színű. Vastag héja keserű, lé, pép savas. Igazi cédrát fajta. A gyengén savanyú talajt kedveli ez a növény is, a citrusfélék általában a gyenge savanyúság mellett tudják felvenni a talajban lévő mikró, és makró elemeket. Savanyításra megfelel a galambguanó, de éppenséggel a kávézacc is. A cédrátok erősen víz igényesek tavasztól-őszig. Bőségesen öntözzük, de két öntözés között érdemes a talajt kiszárítani. Legmegfelelőbb öntözési időszak, a kora reggel, vagy a késő este. Erős napsütésnél ne engedjük, hogy víz érje a növény levelét, mert megéghet. Este vagy reggel kaphatnak zuhanyt, enyhe tápoldatos vízzel. ( Vitaflóra oldatot használok, zuhanyozáshoz 1%-os töménységben) Félévente egy alkalommal kaphatnak vas kiegészítést is, permet formájában, vagy beöntözéssel.Citrus Limettiodes Tanka

Palesztin Lime

Palesztin lima

A limák, limettek családját gazdagítja ez a csodálatos fajta, azonban növekedési ciklusban lepipálja az összes rokonát, és a gyümölcs méretének tekintetében is. Szabályos gömb alakú termései vannak, 30 dkg-ot is elérhetik, halványsárgák. Alsó végén hegyes kis kalap szerű behorpadt dudor található. Vékony héjú, édeskés aromás limonádé ízű gyümölcsei igen értékesek, és tápanyagban gazdagok. Roppant erőteljes növekedési habitussal rendelkezik. Termő növényről vett dugványnál, akár már abban az évben is termőre fordulhat. Nagy haragoszöld levelei, és erős bokros növekedése miatt kedvelt lima. Magjait elvetve, kiváló alanynövényhez juthatunk. Ez a citrus fajta melegkedvelő, mivel trópusi fajta, azonban tökéletesen áttelel a többi citrusfélével hidegházi körülmények között.  Jómagam egy tavaly kapott termő veszőt raktam le, és már bimbók serege látszik rajta, alig 8 hónap alatt elég nagyra nőtt.

 

 

 

Citrus aurantium L. foetifera

(Anya és lánya keserű narancs)


XVII. században közkedvelt keserű narancs fajta, a Sevillai keserű narancs egyik mutációja. Tulajdonképpen a fajtája a Sevilla. A Medici gyűjtemény részét is képezi, innen került újra forgalomba ez a fajta.

Az olaszok hívják anya és lánya narancsnak, mert a gyümölcsében, valójában két gyümölcs nő össze, 5-7 cm-es kettős gyümölcs. Egy nagyobb, és egy kisebb. A fő terménye a nagyobb, a második termése lesz. Tehát igen érdekes fajta. Virágai nagyok 3,5-4 cm nagyon illatosak. Gyümölcse igazi keserű narancs termés, amely nem igazán ízletes, viszont nagyon egészséges. Aki fogyni szeretne annak kimondottan jó, hisz a fogyasztó gyógyszer készítmények 99% nak az aurantium az egyik fő alkotó része.

Elég zöld munka igényes, ugyanis állandó metszéssel egy kiváló formájú növény nevelhető belőle. A fa közepes intenzitású, és nem kényes.Citrus Paradisi Macfad. var. Mars Seedless

(Sárga grapefruit)

 

Gyors növekedésű fajta, már egész fiatal korában sok termést hoz. Nem kell megszabadítani a terméseitől, mert csak annyit hagy meg, amennyit elbír. Virágai fehérek és illatosak, több száz virágot hoz csokrokban, teljesen kifehéredik a növény. Levelei szárnyasok, mély sötétzöldek. Nem kényes fajta, bírja a hideget, így teleltetése egyszerű. Leveleit megtartja. Egy évben általában csak egy hajtási időszakot produkál.  Gyümölcsei másik év tavaszán érnek be véglegesen. Mint a nevében is foglaltatik (seedless) azaz magtalan. Ez azonban csak abban az esetben igaz, ha idegen, másfajta citrus virág nincs a megtermékenyülés időszakában a közelében. Ha van, akkor lehetősége van a keresztporzásra, és a gyümölcsében (hesperidium) magvak fejlődnek ki.  Fantasztikus ízű, és aromájú gyümölcsökkel ajándékoz meg bennünket, egész más mint amelyeket a kereskedelemben lehet kapni. Kezdő citrustartóknak nagyon ajánlom e növényt.Citrus Jambhiri Lush. Rough Lemon

(Citronelle)


Egy friss tanulmány szerint, a ruge lemon egy keresztezés a mandarin, és a citrom között. Úgy tartják, hogy eredetileg Észak Indiában, ahol ez a fajta vadon nő, 1498-ban portugál felfedezők által jutott el Afrika délkeleti részére, ahonnan később Európába, és a spanyol újvilágba.

gyümölcse lapított kerek, vagy ovális. Mellbimbó szerű süllyedt képződménnyel a végén. 7 cm széles, és 6-5,5 cm magas; színe sárga, narancssárga. Nagyon durva szabálytalan bőre van.

Fa, nagyon erős növekedésű, igen kényes. A friss hajtások néha lilásak, ahogyan a virágok is. Megjelenésében a volkamerina-hoz hasonlít, csak erősebben tüskés.

A gyümölcs kevés levet tartalmaz, száraz. Erős illóolaj tartalma kimagasló.

Nehéz a honosítása, mivel ez a fajta a trópusi, szubtrópusi területeken őshonos. A téli hidegházi 0-9 fokos tartással viszont megelégszik. Amint e hőmérséklet alá süllyed a hőmérő higanyszála, ez a növény elpusztul.Citrus Lumia Risso & Poit. var. Pomum d'Adamum

(Ádámcsutka, vagy Ádám almája citrom)


  

Marco Polo látta meg először "Ádám almája" Perzsiában. (a mai Iránban) Az arabok feltehetően a közel keletről hozták magukkal vándorlásuk során e fajtát.  A francia keresztesek fedezték fel Palesztinában 1250-ben, és ők nevezték el Ádám almájának. 

Az University Of Catania tudósai, tanulmányozták a kromoszómákat, és arra a megállapításra jutottak, hogy ez a faj az egyik legelső természetes kereszteződés a pomelo,(citrus grandis) és a citrom között. Mikor megtalálták a Sweet Lumia-t, ennek unokatestvérét, utána kapta az új besorolási fajta besorolási nevet; a Lumia-t. Talán ebből a megfontolásból sorolták a Lipo-t is a Lumia-k közé. 

Erős növekedésű növény, mély haragos zöld levelekkel, melyek gatyásak. Erősen és szabálytalanul felfele tőr, majd a gyümölcsök hatására a súly alatt meghajlik. Nagy sárga,  gyümölcsei miatt egy nagyon dekoratív növény. Viszont csak látvány, ugyanis gyümölcse száraz, és telis-tele van magokkal. Vethető, és örökíti a fajtáját. Télen hidegházi tartás szükséges.Citrus Limon (L.) Burm. f. var. Lisbon

(Lisszaboni citrom)


A Lisszaboni citrom származása sokat vitatott. Bár 1850 körüli fajta felsorolása ismert, mégis a tudomány mai állása szerint eredete ismeretlen. Egy azonban biztos: Lisszabonhoz semmi köze nincs eredetben. 1875 körül magokat szállítottak Ausztráliából Portugáliába, ahol meghonosodott.  E citrus növény testvére az Euréka. Gyorsan a világ egyik legkedveltebb fajtája lett, épp úgy a Földközi tenger vidékén, mint másutt a világban. A Lisszabon, az Eurékához képest többet terem, és jobban elviseli a hidegebb klímát is. Termékenyebb, és erőteljesebb. Ez egy sűrűbb lombozatú fa, ahol a gyümölcsök a lomkoronán belül helyezkednek el, így megvédve a gyümölcsöket a hidegtől, a huzattól, és a széltől. Kicsit a héja durvább, de lédússágban azonos a testvérével.

Sokat kísérleteznek ezzel a citrom fajtával, éppen a kedvező tulajdonságai miatt. Többek közt, ebből a citromból jött létre a Monroe, és a Villafranca is.Citrus Sinensis (L.) Osb. Oblongus

(hosszúkás narancs) 


Risso 1818-ban jegyezte le e fajtát. Eredete a mai napig tisztázatlan. A jelen tudomány álláspontja szerint morfológiailag ez egy kereszteződés a narancs, és a citrom között.

Gyümölcse nagy hosszúkás, savanykás. A növényre a legjellemzőbb szófordulat szerint, elég "bozótosan" terjedő, közepes növekedésű, tüskés fajta. A Medici kollekció nagyra becsült része. Érdekesség képen megjegyzem, hogy sok fajtalistában a citromok között tüntetik fel, lásd Michael Ceron. Díszítő értéke kimagasló, ritkán kapható növény.
 

 

 

 

Citrus limon (L.) Burm.f. 'Peretta' 

(körte citrom)

 

Egy viszonylag erőteljes növekedésű, történelmi fajta. Erős merev leveleiről, melyek fogazottak, és összetéveszthetetlen terméséről ismerni meg. Levelei szabályosan, sűrűen jönnek a hajtásokon, erősen haragos zöld.  Évente többször virágzó fajta. Nem tér el az általános limon fajtától, csupán a gyümölcs megjelenésében. Dekoratív fajta, nem kényes. Teleltetése 0-9 fok közötti tartományban a legkiválóbb. A téli hűvöset, tavasszal erőteljes, lendületes növekedéssel, és virágzással hálálja meg.1.Citrus limon (L.) Burm.f. 'Feminello di Sorrento'

2.Citrus limon (L.) Burm.f. "sfusato di sorrento"

(Limoncella)

 A Sorrento-i citrom története a XVI. századra tekint vissza amellett, hogy genetikai ősei a római korig tekintenek. Az 1951-ben kiásott Pompei-ben is látható egy freskó erről a növényről, tehát az ősi létezése kézzelfogható. Alig különbözik a közönséges citromtól, viszont több fajtája létezik. "massesi" "oval di sorrento" "casa del frutteto" Iszonyatosan erős parfümösen kemény illata feledhetetlen. E gyümölcsből készűl a híres Limoncella likőr.

A Sorrentoi félszigeten, és Capri szigetén termesztik. Gesztenyefák közé ültetik e fajtát, ami védi őket az erős széltől, napsütéstől, és ez a jellegzetes védelem, és a páratlan klíma adja e fajta jellegzetesen egyedi íz, és illatvilágát.

Csodálatos növény varázsolható belőle otthonunkban, szereti a magas pára tartalmat, és a félárnyékos huzatmentes helyet. Télen megfelelő számára a hidegházi tartás. Növekedési, és termési habitusa erős, mint minden feminello fajtáé. Citrus Aurantium (L.) Myrtifolia  

(Chinotto)

Apró mirtusz levelű keserű narancs. Magassága a három métert éri csupán el. Azt mondják lassan növekvő, mindenesetre tapasztalataim szerint, gyorsabban nő, mint a kumqvát, vagy a trifoliata. Pár év elteltével, méretes növény válhat belőle.  Hálás, és dekoratív kis növény. Már egész fiatalon bőséges virágzatot hoz, és terem. Bőtermő. Termése a hagyományos keserű narancs. A legtöbb olasz gyomorkeserű fő alapanyaga. A campari is tartalmazza. Metszést nagyon nem igényel, csak un. fazon igazítást. Szép szimmetrikus sűrű koronát növeszt. Nyáron sok napfényt igényel, télen pedig a hidegházi tartást. Tápanyag dús, enyhén savas, agyagos földben tenyészik a legjobban, amelynek magas a vas tartalma.folyt.köv.
Ezek a fajok megvásárolhatóak:


Máriuszkert


Citrusfa.hu