Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


citrusok alakítása

A citrusok két fajta módon reagálják le a tavasz beköszöntét. Az első csoport, amely a meleg hatására azonnal bimbókat hoz, és kivirágzik. A második csoport, először egy hajtási ciklust produkál, és ezt követően virágzik ki. ( Ez természetesen a megfelelő módon teleltetett citrusoknál jellemző, a márciusban először adott műtrágya foszfor koncentrációja elősegíti a virágzást, a nitrogén pedig a növekedést )

 

Ahol februárban megfelelően visszavágtuk őket, ott erős új hajtások jelennek meg. Ahol ez elmaradt, ott gyengébb hajtások jönnek elő, szabálytalan módon.

A narancsokat, mandarinokat, és a köreikbe tartozó egyéb fajokat nem érdemes metszeni. Lehet rajtuk alakító metszést végezni, de ez a terméshozatal kárára megy. 

A citromok, cédrátok jól tűrik a metszést, és ezt meg is köszönik sok gyümölccsel. 

megfelelően visszavágott volkamerina

A volkamerina nagyon erős habitussal rendelkező növény, nem szabad sajnálni az ágak visszavágását, hogy megfelelően erősödjön, a gyenge hajtásokat el kell távolítani, és csak az erős hajtásokat szabad meghagyni. 

Ha lemetszettük növényünket, az egy éves ágakat feldarabolhatjuk három szemre, a levéltőnél 45 fokos szögben darabolva. Ezekre mindjárt olthatunk közép hasítékozással tetszés szerint kiválasztott fajt. A vesszők leoltása után fólia szalaggal kössük be, és hormonkezelés után mehet a gyökereztetőbe. Ezt a fajta oltást, a volkamerina, és a macrophilla alanyokkal lehet megcsinálni. Ezekben olyan erő van, amely egyszerre gyökerezik, és neveli a ráoltott egyedet is. ( A friss oltványokat tartsuk árnyékos, párás helyen )

c. aurantium salicifolia

A salicifolia azaz fűzlevelű keserű narancsot, és c. limon salicifolia nevű citromot, nem kell metszeni! Ezek génjeiben ott van a kompakt növekedés, és a szemnek mindenben megfelelő módon, szabályosan növekszik.

c. bergamia 'fantastico'

A bergamott génjeiben ott a keserű narancs, régi nevét tekintve; c. aurantium bergamia. Növekedésében egyértelműen meglátszik. A jól kezelt növények akár 1 méteres új hajtásokra is képesek. Az ilyen hajtásokat a levelek beérése után vissza kell vágni négy, vagy a kívánt  levél szemre, természetesen figyelembe véve, hogy növényünk formailag kompakt legyen. A bergamott is könnyen gyökeresedik, mivel nagy erő van benne. Keserű narancsos származását alapul véve, megfelelő alanynövény. 

A gyenge hajtásokat mindig távolítsuk el, a koronát próbáljuk nyitottan hagyni, levegősre. A sűrű lomb koronával  bíró növények befülledhetnek, amelyet szeretnek a tetvek, és egyéb élősködök. 

íme metszés után, a fenti vágásoknál hozza az új hajtásokat

Fontos a koronát nyitottan, szellősre hagyni. Az oltásnál kitörő hajtásokat minden esetben el kell távolítani. Csak ahol nincs meg a szimmetria, ott szabad meghagyni.

Néha az alany növény is előtör így tavasszal. Ha nem akarjuk tönkre vágni a növényünket, a kitörő "vad" részt azonnal távolítsuk el, mert a növény genetikailag a "vadra" fog koncentrálni, és ezt a nemes rész kárára teszi. A megfelelő növekedéshez nincs másra szükség, mint tápanyagokra, vízre, és sok sok fényre. Vigyázzunk a tűző napsütéssel, és óvjuk tőle a növényeinket, mert visszafordíthatatlan károkat képes tenni a nap. Az első jeleket a lombozat mutatja. A levelek elvesztik haragos színüket, és meg sárgulnak, kifakulnak. Ez már jelzés értékű, a növény részéről, hogy szenved.

Természetesen vannak olyan fajták, amelyek kimondottan bírják ezt, pl. a magról ültettet citromoknak meg sem kottyan. 

A ritka és nemes citrusokkal azonban, nem érdemes kísérletezni, árnyékoljuk őket megfelelően, és csak a szűrt napfény érje őket, ezzel is gyengítve az UV sugárzást, amely az idén soha nem látott méreteket fog ölteni a szakemberek szerint.

Az utóbbi néhány hétben az ózon fogyása a 15-30 km-es magasságban soha nem látott intenzitással tovább folytatódott - adta hírül az Alfred Wegener Tenger- és Sarkkutató Intézet (AWI). A mintegy 30 állomás méréseire alapozott kijelentés szerint az elmúlt hetekben hirtelen a felére csökkent az ózon mennyisége  a légkör ezen rétegében, és aggodalomra ad okot, hogy arrafelé még mindig nagy a hideg levegő utánpótlása, így a gáz pusztulása nagy valószínűséggel tovább folytatódik. Jelenleg 15 millió négyzetkilométernyi az ózonlyuk mérete az északi pólus felett.  (A képen  az ózonlyuk elhelyezkedése látható 2011. 03. 14-én).                                                                     

A földi légkörzés hatására az ózon fogyása (amelyre a nemzetközi kutatóhálózat február elején figyelt fel) nem csak az Északi-sark felett, hanem a későbbiekben az északi félteke más részeire is kihatással lesz. Lassan ugyanis a légtömegek elkezdenek majd dél felé vándorolni, így Európa egyes területei felett is jelentkezik a probléma. A rendkívül alacsony ózonkoncentráció miatt fel kell készülni arra, hogy az idei tavaszon és nyáron a szokottnál is erősebben kell védekezni a Nap veszélyes UV-sugarai ellen - nem lesz ugyanis, ami megvédjen minket a különböző káros elváltozásokat okozó sugárzással szemben.

Íme, a mért jelenség

De térjünk vissza a citrusokhoz, e kis rövid kitérő után. (Elszomorító, de mi saját magunk is felelősek vagyunk. Egy éghajlati katasztrófa küszöbén állunk, amely már talán visszafordíthatatlan!) 

Az első csoportba tartozó citrusok a virágzást követően fognak elkezdeni hajtani. Ezt hívjuk első növekedési ciklusnak. A citrusok egy évben három ilyen időszakot produkálhatnak. Ez is a megfelelő tartástól függ. 

A beérett hajtásokat megint csak elengedhetetlen visszavágni a megfelelő fentebb leírtak alapján. 

A nem metszett növények, a genetikai tulajdonságaik alapján fognak növekedni, megcsúnyulnak, felkopaszodnak, és rendszertelenül növekednek. 

Sokan abba a hibába esnek, hogy sajnálják a növényt visszavágni. Ezek a növények rettenetesen csúnyák lesznek. Nem szabad sajnálni őket, és a megfelelő helyen, és időben az alakító metszést véghez kell vinni.

A növények fel is kötözhetőek.

A növények bujaságát un. karóhoz kötözéssel is segíthetjük. Főképpen azért van erre szükség, hogy a virág képződmények fényhez jussanak. A képen egy nagyon buja növekedésű c. bergamia 'castagnaro' növény látható. E növénynek lándzsás hosszú akár 20 cm-es levelei lehetnek. Ez az egy bergamott fajta széltűrő. Levelei nem olyan mély zöldek, mint a 'fantastico' fajtáé. 

'diamante'


Ha mindent megfelelően végeztünk el, a citrusok ilyen szép látvánnyal hálálják meg, így a tavaszi időszakban. A virágzás után, pedig erős hajtásokkal. 

mellaroza

'lunario'

Az új megfelelő növekedés

Néha temérdek virágzás indul meg

Vannak nem megszokott virágok is


A sátor belső feleJó, és hasznos munkát kívánok mindenkinek!