Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Citrusnövények árnyékában

A citrusok alatt, akár szabad földben, akár cserépben több más hasznos növényt is tarthatunk. Több kórokozó élősködő nem bírja elviselni egyes más növények erős aromás illatát. Egyik legigénytelenebb ilyen mediterrán növény a "Laurus Nobilis" azaz a nemes babér.

Készüljünk fel nagy hellyel neki, mert igen gyorsan nő, főleg ha az éves metszését megkapja. Gyönyörű formára nevelhető, nagyon bírja a metszést. Ilyen illatos növények amelyeket a tetvek nem bírnak például a Licopesion Esculentum azaz a paradicsomok, és a Lavandula angustifolia azaz a levendula. Mindig tartok a citrusok között kis törpe növésű fürtös paradicsomot. 

A citrusok tövénél kiválóan tartható az Ananas Comosus azaz a termés ananász. Könnyen hozzájuthatunk, és termeszthetjük. Nagyon egyszerű a tartása, és könnyen hozzájuthatunk egy egy növényhez. Íme a 2010-es ananászaim:

A boltban lehet kapni az ananász gyümölcsöt. Válasszunk olyant, amelyiknek egészséges a rozettája, és megvan a közepe is. Gyakran kimetszik a rozetta közepét. Vágjuk le úgy a gyümölcsről, hogy 1 cm gyümölcs is legyen rajta. Nyomjuk bele kis faszén porba, de ha nincs az sem baj. kis száradás után ültessük el laza szerkezetű homokos agyagos talajba, és fóliával kössük le beöntözés után. 2-3 hónap alatt látványos fejlődésnek indul. Három év elteltével már teremni is fog. Minden évben kap egy kúra etilén kezelést. Jobbról balról egy almát teszek a növény mellé, félbevágva, és egy hónapra lekötöm nejlon zacskóval, még az alma teljesen el nem rohad mellette. Ez gyorsító hatás nála, serkenti a virágzásra. Figyelem, etilén kezelés alkalmával távolítsuk el a citrusok közül, mert a citrusok nem bírják az etilén, még minimális koncentrációját sem. Lehullik a levélzetük az etiléntől!

Az ananász nem szereti a napot, csak a párás meleget, így a citromfák árnyékában jól érzik magukat.


Folyt.köv.