Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


CITRUS SINENSIS (L.) fajták

Citrus Sinensis (édes narancs, narancs)

Az édes narancs a legismertebb, és legelterjedtebb a világon. A korona tömör szerkezetet alkot, a levelek közepes méretűek, kissé szárnyaltak.


Citrus Sinensis Valencia Late (késői Valencia narancs)

Ez egy nagyon régi Portugál fajta. Erős növekedésű, kompakt nagy lombozat. A levél elliptikus közepes méretű, enyhe száras. A gyümölcsei kerekek, és világos narancs színűek.


Citrus Sinensis Navelina

   Egyenesen felfelé törekvő közepesen erőteljes, viszont hidegtűrő, és a betegségeknek ellenálló fajta. Szép sötét zöld lombozat, és bőséges termés.


 Citrus Sinensis Ovale o Calabrese (Ovális, vagy Calabriai narancs)

 A gyümölcs ovális, és sárgás narancssárga, lédús, és ízletes. Sokáig megtartja gyümölcseit a  fán, kiváló dísznövény nevelhető belőle.


Citrus Sinensis Foliis Varegiatis (tarka levelű édes narancs)

 Közepes vagy kicsi levelei nagyon foltosak. A gyümölcsei közepes méretűek, és halványsárgák. Oldalt zöld csík fut le rajta. Dekoratív növény.


Citrus Delicioza Ten. Tradivo di Ciaculli (mandarin)

 Kínából vitték Angliába 1805-ben. Majd Abraham Hume vitte Máltára.1810-ben ért Szicíliába. Február-áprilisban érik, gyümölcsei kicsik, és édesek.


Citrus Unshiu Marc. Sastuma 

 Kicsi fa, lassú növekedésű, néha szomorkás szórt levélállással. Nagyon jól tűri a hideget, levelei ellipszis alakúak, és sötétzöldek.


Citrus Sinensis Oblongus (hosszúkás narancs)

 Risso 1818-ban jegyezte le. Eredete nem tisztázott, valószínűsíthetően kereszt a citrom, és a narancs között. Tény, hogy nagyon régi fajta. Erős buja növekedésű, határozott. Gyümölcsei nagyok, hosszúkásak és savanyúak.