Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


CITRUS MEDICA (L.) fajok

Citrus Medica (standard cédrát)

Valószínűleg Indiából származik e fajta. A 6. században terjedt el Európában a zsidók vándorlásával. Erőteljes felfele törő növény. nagy virágai bódítóan illatosak, mint minden citrusé. Vastag héja nem keserű, kandírozható. Kandírozásra, általában a medica fajok használhatók.


Citrus Medica Diamante (Gyémánt cédrát)

 Ez a fajta nagyon elterjedt dél-Olaszországban, termesztett fajta. Közepes növekedésű nyitott, tüskés fajta. Termései elérhetik az 1 kilogrammot. Könnyen felismerhető vékony eres bőrszerű leveleiről. Gyümölcse rikító sárga, ez teszi e fajt a Calabriai arannyá.


Citrus Medica Sarcodatylis (Fingered cédrát, vagy Buddha keze)

 Eredeti származása, Japán, Kína, és Indokína, ahol termesztik e fajtát vallási célokra. Erőteljes növekedésű, zöld fogazott levelei, lilás virágjai vannak.


Citrus Medica Etrog (zsidó, vagy héber cédrát)

 Palesztinából származik, ahol már évszázadok óta termesztik a zsidó "szukott" ünnepségéhez, ahonnan vallási célokból elengedhetetlen a részvétele. Közepes növekedésű, nyitott kis fa, levelei hasonlóak a Sarcodactylis-hez.


Citrus Medica Corsican (Korzikai cédrát)

 Származását, és elnevezését a neve is preferálja, Korzika. Egy kis, nyitott, szabálytalanul növekvő kis cserje vagy fa. Gyümölcse száraz, és édeskés.


Citrus Medica Salo (salo cédrát)

 Származása: Brescia, Garda-tó. Termesztik a 15. század óta, innen terjedt át más olasz városokba is, majd Európában. Igazi cédrát citrom jellemzőit e faj is magán viseli.


Citrus Medica Maxima (Nagy gyümölcsű cédrát maxima )

Erőteljes egyenes növekedése szabálytalan koronával, erősen tüskés megjelenéssel. Levelek közepes méretűek, nagy elliptikusan lekerekítettek. A termése kimagasló, ez a cédrátok leg-je. Súlya elérheti a 4 kg-ot is.


Citrus Medica Auranciata (kínai cédrát citrom)

 Ez egy hibrid a cédrát, keserű narancs, és a pomum adami lumia citom között. A 17. század óta ismert, erőteljes növekedésű, haragos zöld levelekkel, gyümölcse nagy, és rücskös. Teljes érés után narancs sárga.