Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


CITRUS LIMON (L.) BURM fajták

CITRUS LIMON (L.) BURM 


Citrus limon Florentina (Közönséges Firenzei citrom)

A 16. századtól tartott citromféle Toscana-ban. A Medici gyűjteményből terjedt a különböző uralkodóházakhoz. A növény kompakt, erőteljes.


Citrus limon Feminello Zagra Bianca (Fehérvirágú citrom)

 A Feminello mutációja. Már ismert volt az ókorban. A legelterjedtebb citrom Szicíliában. Erőteljes bőtermő fajta.


Citrus Limon Lunario (Újhold citrom, vagy négy évszak)

Lunario, Újholdnak nevezik, mivel újholdkor virágzik, négy évszaknak azért, mert az év minden évszakában terem. Erőteljes, hálás termesztett citrusféle.


Citrus limon Amalphitanum (Hosszúkás Amalfi citrom)

 Egy nagyon régi fajta, az évszázadok alatt kapta a nevét Amalfi kisvárosról kapta a nevét.


Citrus limon Canaliculata (Barázdált, vagy bordás citrom)

 Toszkánában a 17. század óta tartott citrus fajta. Alakja meglehetősen egyenes, két egyforma gyümölcsöt nem terem. Állandóan virágzó, bőtermő fajta.


Citrus Lemon Feminello Carrubaro


Úgy gondolják, hogy ez a fajta egy spontán mutáció a szicíliai feminello citromból. A nevének fordítása "szentjánoskenyérfa" ami elég elterjedt a szigeten.


Citrus limon Peretta (Körte alakú citrom)

 Egy 17. századi fajta. Egyenes kompakt koronát növeszt, erőteljes, korán virágzó bőtermő citrus fajta.


Citrus limon Salicifolia (fűz levelű citrom)

 nagyon bőtermő, de lassan növekvő citrus fajta. gyakran alulról növekszik, levelei vékony, keskenyek és mély haragos zöldek. Termése megnyúlt, hasonlít a Lunario-hoz.


Citrus limon foliis varegiatis (tarka levelű pettyes citrom)

 Egy nagyon dekoratív növény. Levelei sárga, és zöld foltosak. Minden másban hasonlít a közönséges citromhoz, évente növekszik, virágzik, és terem.


Citrus limon foliis varegiatis sangineum (Tarka levelű vércitrom)

 Levelei zöld-sárga tarkák. A gyümölcsön oldalt lefelé néhány barázda látható. Jellemző rá a halványan vöröses citrom hús. 

Citrus Lumia Pomum Adami (Ádámcsutkája, vagy Ádám almája)

 Nagyon erőteljesen felfele törekvő, haragos zöld hatalmas levelű növény, erős ágain hatalmas fehéres lila virágok jelennek meg. Az ágak a gyümölcsök megjelenésével, gyakran a földre lógnak a tehertől. Gyümölcsei nagyon nagyok, és változatos formájúak, és savanyúak. Gyakran gömbölyű, és nyakasak. Gyors, erős növekedése miatt nagy helyet igényel.


Citrus Lumia Pyriformis (édes lumia, vagy lumia narancs)

Mint a fenti testvére, ez is egy nagyon határozott erőteljes növény. Levelei lándzsásak és nagyok, tüskés. A két lumia faj gyümölcsei szárazabbak, mint más fajoké. E növény termése azonban, édeskés. Teljes érésnél a színe narancssárga.


Citrus Limon Mellaroza (Mellaroza citrom)

 Egy igazi törpe óriás. Erős vastag levelei első ránézésre megtévesztő, medica féleségnek látszik. Nem nagyra növő, viszont erőteljes, határozott és kompakt megjelenésű. Nagyon bőtermő. Virágait csokrokban hozza.


Citrus Limon x Citrus Grandis Voza Voza (besorolás alatt, újdonság)

 Viszonylag erőteljes kompakt megjelenésű, keresztjét tekintve valószínű, hogy lumia besorolást kap. A gyümölcs nagyon nagy, szinte óriási, hosszúkás. Igazi kuriózumnak tekinthető, nagyon savas, és száraz.