Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Citrus Bergamia Risso & Poit.

A bergamott apró sárga narancsféleség, genetikailag a limetta, és a keserű narancs keresztezéséből létrejött hibrid. A 2003-as nomenklatúra új fajba sorolta, előtte citrus aurantium bergamia volt a meghatározó.

A bergamott narancsot viszonylag sok helyen termesztik, főként dél olasz országban. A bergamott narancs fogyasztásra nem igazán alkalmas, nem olyan savas mint néhány citrusféle, azonban  iszonyatosan keserű.

Kozmetikai iparban viszont igen keresett, illetve az élelmiszer ipar egyes területein, un. ízfokozóként. Héja tele van gazdagon olaj mirigyekkel, amelyből a híres bergamott olajat nyerik hideg sajtolással, ez alapanyaga sok parfümnek, és kozmetikai terméknek. Levelei íz, és illatkivonatával ízesítik az Earl Grey teákat.

Történelme elég mélyre vezethető vissza, már a rómaiak is ismerték, és egy különös elixírt készítettek belőle, amelynek hét cseppje egy pohár borban feloldva hosszú életet ígért. "Aqua mirabilis" néven forgalmazták.

A növény:

Egy közepes méretű, erőteljesen felfele törő örökzöld fa, vagy cserje. Legfeljebb 4 méter magasságot ér el. A bergamott növény rendkívül érzékeny a hirtelen hőmérséklet változásra, és nem tolerálja ha a téli hőmérséklet 3 fok alá esik.

Nyáron nagyon víz követelő, nem szereti a száraz forró időjárást, mert a zöld narancsok szikla keménnyé vállnak a fán.  A bergamott viszonylag korán, március végén elkezdi a fő virágzását, ami április végéig eltarthat. Május végén, júliusban van egy másodvirágzási időszaka.


Három fajtája ismert: Fantastico, Femminello, Castagnaro.


Citrus Bergamia Fantastico


 A fa jól fejlett, elér egy viszonylag nagy magasságot, és a legbőtermőbb fajtája a bergamott fajtáknak. Ennek a fajtának vannak a legnagyobb levelei. Az illó olaj e fajnál a legerősebb, és a legnagyobb hozamú. 


Citrus Bergamia Femminello

Ez a fajta, már nem olyan erős növekedésű, mint a fantastico. Inkább visszafogottabb, közepes növekedésű fajta. Levelei kisebbek, és lándzsa alakúak. Nagyon bőtermő, de viszonylagosan rövid életű fajta. gyümölcsei egységes méretűek, vékony bőr, gazdag olaj tartalom.


Citrus Bergamia Castagnaro

Jól fejlett, közepes növekedésű rusztikus hosszú élettartamú kis örökzöld fa. Ellenáll a szélnek, és azt el is viseli. Nagy lándzsa alakú levelei sötétzöldek. Kerek lapított gömb termései vannak, közepes bőr vastagságú, és a három faj közül a leggyengébb olajhozamú.


Józsi barátom érett bergamott narancsa. Köszönöm a képet.

 Az igazság az, hogy eddig nem igazán fotóztam a citrusféléket, hiszen évről-évre látom a szépségüket. A 2011-es esztendőben jobban odafigyelek a dokumentálásra:-)


Máriuszkert
Hőtérkép