Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Citrus Aurantium L.

A fajnak  többcélú a felhasználása, neve: savanyú narancs (Citrus aurantium L.), más néven keserű narancs, bigarade, vagy Sevilla narancs.  A spanyol nyelvű területeken nevezik Naranja ácida, Naranja Agria, vagy Naranja Amarga. Arábiában, ez naranji, Olaszországban, melangolo, Indiában, khatta, a szamoai, Moli, a Guam, szappan narancs.


Ez a narancsfajta, egy kincs. El sem tudjuk képzelni milyen sokféle, és sokszínű a felhasználása. Nem csak a kozmetikai iparban, nem csak az élelmiszer iparban, de a gyógyászatban is.

A keserű narancsok gyümölcsei egészségesebbek, mint bármely más citrusféle együttvéve. 


A fa magassága elérheti a 10 métert is, tömöttebb koronát fejleszt mint az édes narancs, és sokkal sűrűbb. Széles szárnyú levélnyelei, és hosszúkás nagy haragoszöld levelei vannak, amelyek erősen aromásak. Hófehér virágai sokkal nagyobbak, és illatosabbak mint az édes narancsoké. 

Fő exportőre Skócia, és Anglia, ahol a keserű narancs lekvár tradicionális, és igen felkapott. Sok konyhában e narancs levét használják ecet helyett. Egyiptomban bort készítenek belőle. 


Elképzelni nem tudjuk, hogy mennyi mindent vonnak ki e növény gyümölcséből, virágaiból, és leveleiből, íme néhány;


(+)-Auraptenal ,4-terpineolt ,5-hydroxyauranetin, acetaldehid, ecetsav-sav, alfa-humulene, alfa-jonon, Alpha-phellandrene, Alpha-pinén, alfa-terpineolt, Alpha-terpinyl-acetát, alfa-ylangene, aszkorbinsav-sav, Aurantiamene, aurapten, benzoesav-sav, béta-copaene, béta-elemene, béta-ocimene, béta-pinén, Butanol, Cadinene, kamfén, Caprinaldehyde, karvonnak, kariofillén, cinnamic-sav, Cisz-ocimene, citralt, citronellál, Citronellic-sav, Citronellol, kriptoxantin, d-citronellic-sav, D-limonén, D-linalool, d-nerolidol, esperesi, Decylaldehyde, Decylpelargonate, delta-3-CARENE, Delta-cadinene, dipenténnel, Dl-linalool, dl-terpineolt Dodecanal, dodecen-2-al-(1), Duodeclyaldehyde, EO, etanol, Farnesol, hangyasav-sav, furfurol, Gamma-elemene, gamma-terpinén, Geranic-sav, geraniol, Geranyl-acetát, geranyl- oxid, heszperidin, hexanol, indol, Isolimonic-sav, Isoscutellarein, Isosinensetin, Isotetramethylether, L-linalool, L-linalylacetate, L-stachydrine, laurinsav-aldehid, Limonene, Limonin, Linalool, linalyl-acetát, almasav-sav, Mannóz, metanol, Myrcene, Naringenin, naringintartalom, nerált, nerol, Nerolidol, neryl-acetát, Nobiletin, Nomilin, izooktanol, Nonylaldehyde, Nootkatone, oktanol, oktil-acetát, p-cimol, p-cymol, Palmitinsav-sav, pektin, Pelargonic- sav, pentanol, Phellandrene, fenol, Fenil-sav, pirrol, pirrol, rhoifolin, szabinén, Sinensetin, Stachydrine, Tangeretin, tanninos-sav, Terpenyl-acetát, terpinen-4-ol, terpinolén, Tetra-o-metil-Scutellarein, timol, transz-Hexen-2-al-1, a transz-ocimene, Umbelliferone, Undecanal, Valencene, Violaxanthin


Kezelhető vele a hypertonia, ventriculus bántalmak, neurotikus bántalmak.

Kiválóan üdítő a centralis analepticumra, hosszútávú alkalmazása gyümölcsöző, főleg idősebb korban.  


 

Sevilla orange

 

 Dél Olaszországban előszeretettel ültetik ezeket a fákat közterekre, mivel örökzöldek, és mutatósak. Hazánkban is egyre több citrus barát tart keserű narancsot, mivel sokkal strapabíróbbak, mint a többi citrus fajta. Kezdő citrustartóknak kimondottan ajánlom e fajtákat.

 

Ez a növény is beszerezhető innen:

Máriuszkert


 


 

A Máriusz kertészetre a tavalyi évben találtam internet böngészés közben. Rögtön kapcsolatba léptünk az ügyvezetőjével. Kedves megbízható csapat.

A rendelt növényeket precízen küldte meg, a növények cserepezése kimagasló volt, a szubsztrát profi minőségű horzsaköves föd-keverék. Ezek a növények, még 2-3 évig megmaradnak a saját ültetőközegükben.

A Máriusz kertészet foglalkozik nagy hatalmas növények forgalmazásával is, aki ilyent igényel, de tudom, hogy mi citrus tartók inkább a kisebb növényeket vásároljuk. Mindenesetre ez a kapcsolat is nagyon megbízható, és merem maximálisan ajánlani bárkinek.

A Máriusz kertészet március 2.-ig várja a rendelések leadását, melyet március 10-12-én teljesít.

Keressék őket bizalommal.