Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Citrus aurantium Bitter Sweet

Ez az igen buja növekedésű növény, a keserű narancsok csoportját gazdagítja. Tüske mentes, amiben eltér a fajtacsoporttól. Levelei vastagok, erősek, és nagyok, igen sötétzöldek. Hófehér hatalmas virágait csokrokban hozza általában a hajtásvégeken. Gyümölcsét tekintve nagy gyümölcsű, nagyon durva, redős illatos héja van, viszonylag könnyen hámozható. Íze, enyhén kesernyés, de intenzíven édes. A '80-as évek nálunk kapható 'kubai narancsát' idézi.

 

 Risso és Poiteau (1818-1822 p,101.) mint édes gyümölcsű keserű narancsot, már lejegyezte méghozzá a Földközi tenger medencéjéből származó növényként. Úgy feltételezték, hogy a Spanyolok innen vitték magukkal az újvilágba, ahonnan terjedt tovább dél Amerikába is. Nagyon fontos növényként tekintenek rá, mivel a belőle nyert olaj, kiváló minőségű.

 Több mutáció is előfordul szerte a világban, azonban alig megkülönböztethetőek, a kiindulási fajtától, amely a Földközi tenger medencéjéből származik. Kiváló, és kedvelt dísznövény, mivel majdhogynem tüskétlen, és hatalmas gyümölcsei igen dekoratívak. Nem utolsó sorba, étkezi céllal is felhasználható, a pikáns, erős aroma kedvelői számára. Nehezen hozzáférhető, igen ritka fajta. Nagyon jól tolerálja a hidegen teleltetést, -10 fokig ellenáll a hidegnek zárt, fedett, huzatmentes helyen.