Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


CITRUS AURANTIUM (L.) fajták, és hibridjeik

CITRUS Aurantium subs. Amara (standard keserű narancs)

Kínában őshonos, majd az arabok terjesztik el a 10. században a Földközi-tenger vidékén. Nagyon erőteljes növekedésű rettenetesen tüskés növény.

 

Citrus Aurantium Bizarria (bizarr narancs)

 Ez egy igazi kuriózum. Annak ellenére, hogy genetikai jellemzői a keserű narancsokra utalnak, mégis hordozza a cédrát citromok tulajdonságait is. Erős növekedésű buja növény, mint minden aurantium.

 

Citrus Aurantium Corniculata (szarvas keserű narancs)

 Valamivel gyengébb növekedésű, mint általában a többi pomeránc. Felfele törő növény, gyümölcsein jellemző kis szarv szerű képződmények jelennek meg.

 

Citrus Aurantium Canaliculata (barázdált keserű narancs)

 Közepes termetű, mély haragos zöld levelekkel, buja növekedéssel, egy igen közkedvelt dísz citrusféle. Hófehér, nagy illatos virágai vannak, termése közepes méretű, ráncos, kissé lapított.

 

Citrus Aurantium Crispifolia (göndör levelű keserű narancs)

 Közepes, kis méretű sűrű buja kis fa. Hullámosan hajtott sötét zöld levelei bőrszerűek, oválisak, szélesek. Nincs gatyája, azaz levélnyele.

 

Citrus Autantium Salicifolia (fűzlevelű keserű narancs)

 Nagyon erőteljesen növekvő, bőtermő buja növény. Kompakt szimmetrikus koronát növeszt. Könnyen felismerhető keskeny, hosszú fűzfa levélzetéről.

 

Citrus Aurantium Turcicum Salicifolia (török fűzlevelű csíkos keserű narancs)

 Egy 17. századi festményen is látható ez a növény. Valószínűleg a fűzlevelű keserű narancs egyik Török országi mutációja lehet. Erős buja növekedésű.

 

Citrus Aurantium Foetifera (anya és lánya keserű narancs)

 Nagy gyümölcsű, és a teljes beéréskor szép narancs sárga színű. Gyakran kialakul egy sarjú, úgynevezett magzat. A két gyümölcs eggyé válik, és két gyümölcs nő össze egyben. Ezért is a név: anya, és lánya.

 

Citrus Bergamia Feminello (feminello bergamott)

 Közepes méretű kis fa, borzolt növekedés, közepes méretű lándzsa alakú levelek. Hófehér virágai vannak, kis és közepes méretű gyümölcsökkel. Viszonylag a legrövidebb életű bergamott fajta, viszont a legbőtermőbb.

 

Citrus Bergamia Castagrano (castagrano bergamott)

 Erős növekedésű felfele törő kis fa. Nagy hatalmas zöld levelekkel. E fajtának a legnagyobbak a levelei. Nagy hófehér virágai fürtökben nőnek, nagy gyümölcsű strapabíró növény. Ellenáll a szélnek.

 

Citrus Bergamia Fantastico (Fantasztikus bergamott narancs)

 Nagyon erőteljes felfelé törekvő buja fa. Közepes méretű sötét levelekkel. Hófehér virágai fürtökben nőnek. Erős illóolaj tartalma miatt termesztik. Viszonylag kényes növény, erősen vízigényes, nagy gyümölcsű.

 

Citrus Madurensis 

Citrus Mitis Blanco (calamondin)

   Kínából származik, és átterjedt a Fülöp-szigetekre, és Indonéziába. Olaszországba 1950-ben érkezett. Egy meglehetősen nyereséges növény, gyors növekedésű, és nagyon erőteljes.