Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Albenga 2011

Az észak-olaszországi Albenga, az olasz "Riviérán" a Genovai öböl partján terül el, Savona tartományban. Az egyik legészakibb rész, amely éghajlati viszonyait tekintve megfelel a citrusfélék szabad tartásához.

Nekünk növénybarátoknak, már ez a rész is, egy kis botanikai paradicsom. A pálmafajták részben hidegebb tűrő változatai elborítják a várost. A sugararalia az épületek magasságáig nőnek, a déli lankás lejtőkön, gyomnövény módjára az olajfa. Nem beszélve a leanderekről, és a babérról, illetve a kaktuszfélékről.

A mediterrán jellegű házak, zsúfoltan alkotják a jellegzetes stílusát a tipikus olasz kisvárosnak. A kertekben szőlő fajták, és egyéb nálunk is honos gyümölcsfajták tömkelege. Majd minden rezidencián fellelhető az olajfa. Az előkerteket pedig a citrom, és a narancsfák uralják. 

Főként a Feminello, és a Valencia édes narancs. E fajták igen meglepő méreteket érnek el, a feminello citrom többségében akár a fél kilogrammot is meghaladja.

A citrusfélék természetesen túlélik a telet itt, mindenfajta egyéb teleltetés nélkül.

A  talaj erősen vörös agyagos, és kavicsos. Ez kell a citrusoknak, és nem a szűk fejekből kipattant perlit:-)

A kavicsos talaj elengedhetetlen a citrusok számára, hisz a gyökerek így sokszorozódnak. Mikor a gyökérzet követ ér, ott ágazódik el.  Ha nem ér a gyökérzet ütközést, elképzelhető csak egy hosszú gyökérrendszer, ami sérülékennyé teszi a növényt.

Tehát a "csúcsfejek" tanácsait megkerülve a perlitet hagyjuk meg a muskátli termelőknek:-)


A Téli tartásukat, érdemes átgondolni. Főleg azoknak akik agyon fűtötték eddig a növényeket. Készítettem egy grafikont, Albenga időjárási minimuma, maximuma, és Pécs időjárási középhőmérsékletét is beraktam szemléltetésként. Budapest meteorológiai adatai sem különböznek a pécsitől, talán pár tizedes az eltérés.

Mindenképpen megfontolandó! Még egyszer hangsúlyozom, hogy ezek átlag-közép hőmérsékletek, az adatok nyilvánosak. Persze nem egy esetben mértünk ennél sokkal, hidegebbet, de az átlag ez! (A piros Albenga maximum hőmérsékleti átlaga, a kék a minimum átlaga. A narancs görbe pedig Pécs átlaghőmérséklete)


Néhány kép, amelyet készítettünk:

Residence Sole erkélye

Napfelkelte

Isola Gallinara

Partszakasz

Az előkertek Feminello-i

Gyönyörűek voltak

Mindenképpen érdemes meglátogatni ezt a helyet az év minden szakában. Felejthetetlen élménnyel lesz gazdagabb mindenki, ebben a kelta eredetű városban.