Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A Medici kollekció

Firenze peremén található a Villa di Castello, itt található a világ egyik legrégebben fennmaradt citrus kollekciója, amelyet a Medici család hozott létre. Számos fajta elpusztult a II. világháborúban, de igen sok ritka fajta fennmaradt, ami mára feledésbe is merült volna, ha újra nem kezdik el "sokszorozni" őket. A citrus tartók jól ismerik Oscar Tintori nevét. Neki köszönhetően, a Medici kollekció ismét elterjedt lett Európában. Van számos olyan növény, amely a 300. születésnapját is megünnepelte. Reméljük, hogy még hosszú éveken keresztül csodálhatjuk a Mediciek e páratlan remekét.

 

Néhány fotó a Villa di Castello gyűjteményéről: 

 

Limonmedica paradisi

 

C. aurantium bizarria

C. aurantium bizarria

C. aurantium canaliculata

canaliculata & macrophilla duo

Limonmedica florentina (Firenzei cédrát)

 

foetifera (aurantium)

limetta

Lumia p.a.

macrophilla

mellarosa

C. aurantifolia Neapolitanum

sinensis oblongus

paradisi

salicifolia

aurantium virgatum

A nagy kollekció

több száz növény

Egy ősi több évszázados növény

Van amelyik elkerülte a 300. évet

 

A Medici kollekció nagy része megvásárolható a Máriusz kertészetben :

 

Máriuszkert

 

A Medici család

A folyamatosan gyarapodó Medici család a XII. századtól kezdett felfelé törekedni Firenzében. Bankár családként kezdték, majd a vagyonuk gyarapodásával egyre fontosabb politikai és gazdasági helyeket foglaltak el.

Kultúra, és művészet pártolásuk új alapokra helyezte Európa irányvonalát.

A Medici család első nevezetes tagja Giovanni di Averardo di Bicci (1360-1429) bankár volt, aki a virágzó bankház mellett immár magas társadalmi rangot és megbecsülést hagyott családjára. Ő alapozta meg a Mediciek később hagyományossá vált művészetpártoló tevékenységét. Mire Giovanni 1429-ben meghalt, legidősebb fia Cosimo (1389-1464) már évek óta igazgatta a bankházat. Cosimónak, aki később az "Il Vecchio" ("az Öreg") gúnynevet kapta, sikerült megszereznie a városban a tényleges hatalmat. Bebörtönzése és egyesztendős velencei száműzetése után dicsőségesen tért vissza Firenzébe, ahol három évtizeden keresztül uralkodott. Jelentős művészetpártoló tevékenységével tudatosan emelte a Medici család tekintélyét és fényét is. A Platóni Akadémia megalapításával hamarosan maga köré gyűjtötte a kor legnevesebb humanista gondolkodóit. Cosimo fia és utóda, Piero de Medici (1416-1469) apjához hasonlóan szenvedélyesen gyűjtötte a könyveket és drágaköveket, értékes érméket és mindenfajta válogatott ritkaságot. A beteges Piero, akit a firenzeiek egyszerűen csak "Il Gottoso" ("a Köszvényes") néven emlegettek, mindössze ötévnyi kormányzás után elhunyt. Halála után öt gyermeke közül az alig húszesztendős Lorenzo "Il Magnifico" ("a Nagyszerű) (1449-1492) került a családi hierarchia élére, és uralma a Mediciek történetének legfényesebb korszakát jelentette. Folytatta a művészetek és a filozófiai-filológiai műhelyek családjában hagyományos támogatását, sőt maga is lelkesen foglalkozott irodalommal. Túlélte az ellenséges Pazzi család által a Dómban szervezett merényletkísérletet, de öccse Giuliano az összeesküvés áldozata lett. Lorenzo életének utolsó éveit beárnyékolta a közte és az aszkézist hirdető Savonarola dominikánus szerzetes közt egyre inkább kiéleződő konfliktus. A világi élvezeteknek hódoló Lorenzo és a fanatikus prédikátor világa között kibékíthetetlen ellentét feszült. Halála után fia Pietro (1472-1503) vette át a hatalmat. Pietro azonban sem a közéleti, sem a családi ügyek intézésében nem mutatott tehetséget, a krónikák nem véletlenül ragasztották rá a "Lo Sfortunato" ("a Szerencsétlen") jelzőt. Savonarola egyre növekvő népszerűségét sem tudta megállítani, majd 1494-ben, mindössze kétéves kormányzás után családjával együtt elűzték Firenzéből. A Medici-ház aranykora egy időre leáldozott.

 

A Medichi címerben 5 narancs

 

Eme címer igen híressé vált, mivel három alkalommal is szerepelt a pápai címerben. A Mediciek közül a XVI. században három pápa is került:

X. Leó (217. pápa)

Giovanni di Lorenzo de' Medici

(Firenze, 1475. 12. 11- Róma, 1521. 12. 01)

VII. Kelemen (219. pápa)

Giulio de' Medici

(Firenze, 1478. 05. 26-Róma, 1534. 09. 25.)

IV. Piusz (224. pápa)

Giovanni Angelo Medici

Milanó, 1499. 03. 31-Róma, 1565. 12. 09.)

 

Még egy érdekesség Horváth Józsi barátomnál él egy C. sinensis "Oblungos" ami túlélte az idők próbáját. Elmondása szerint nem egy veszett édes narancs fajta, de mindenképpen látványos.

Oblungos a Medici kollekció része