Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A helyes dugványkészítés (képekkel)

 A dugványkészítés egyszerű dolog, de sokan alapvető nagy hibákat követnek el ezzel az egyszerűnek mondható művelettel is. Fontos! Csak olyan növényről vegyünk dugványozás céljára vesszőt, amely élete során már termett. Mert ugyan a még nem termő növényről vett vessző igen hamar gyökeresedik és növekszik, de a termésére elég sokat kell várnunk. Minden szakirodalom ezzel a jegyzettel kezdi a dugványozás szabályait, egyes internetes oldalakon azt állítják: nem akadály az, ha a növény nem termett még. 

Ők dugványozzanak sok ilyen növényről, de mi ne. Hisz azért dugványozunk, hogy mielőbb láthassuk a terméshozatalt, az ostoba meg nézze a leveleit.


A dugvány kiválasztásánál, már beérett vesszőt válasszunk. Nem érdekes az sem, ha már fás a szára, vagy elágazódik. Lényeg, hogy beérett vessző legyen.

1.-)

Válasszunk ki egy beérett vesszőt, majd a szemeknél vágjuk fel 45 fokos szögben 4-5 szemes darabokra a mellékelt ábra szerint.

 

2.)

A levél nyélnél távolítsuk el metszőollóval a leveleket, csak a felső két levélpárt hagyjuk meg, azokat is a harmadára visszavágva. (Jelen esetben a felső levél leesett, így az alatta lévő egyet hagytam csak meg)

 

3.)

A megfelelő hormon kiválasztása nagyon fontos. Jelen esetben egy limonimedica-t dugványozunk, így INCIT-8 hormon jön a segítségünkre.

 

4.)

Fél centi mélyen nyomjuk a hormonporba a dugványvesszőt, és körkörös mozdulatokkal kicsit jártassuk is körbe a hormonpor tartó tégelybe.

 

5.)

A hormonpor feleslegét kis apró gyenge mozdulatokkal, mintha cigiről vernénk le a hamut, erről is a felesleget ütögessük le.

 

6.)

Készítsünk elő egy kis cserepet, megtöltve nagyon laza szerkezetű tőzeggel. A tőzeget lehet keverni kevés perlittel, vagy apró horzsakő darával, ami jelen esetben is a földkeverék része

 

7.)

A vesszőt nyomjuk bele a szubsztrátumba, hogy a felső kettő szem, jelen esetben három szem legyen kint a földből. (minden esetben 2-3 szem maradjon a föld alatt)  Majd jól nyomkodjuk körbe, erőteljesebb mozdulatokkal, hogy a kis növény masszívan álljon a talajba.

 

8.)

Jól öntözzük be a növényt, úgy hogy a zöld részt is érje a víz. Én ezt sima a háttérben látszó kis kézi permetezővel szoktam véghez vinni.

 

9.)

Minden növényt címkézzünk fel, ha esetleg sokat dugványozunk, vagy sok fajtát. Én minden esetben felcímkézem, félbevágott fa spatula segítségével.

 

10.)

 Nejlon zacskó, permetező segítségével bevizesítve, és egy darab gumigyűrű jön a segítségünkre a következőkben. Jobb mint a félbevágott pet palack, mert többet el lehet rakni viszonylag kis helyre, és masszívabban tartja a magas páratartalmat.

 

11.)

Ráhelyezzük a növényre, majd rögzítjük a gumi gyűrűvel. A nejlon zacskó széleit felhajtjuk, hogy a talaj a cserép alján tudjon szellőzni, különben a növény szétrohad nagyon hamar.

 

Így kell legyen a kis növénykénk 4-6 hétig. FONTOS! Nem húzogatjuk ki a vesszőt a talajból, hogy van e már gyökere, mert dobhatjuk is ki. Sok esetben a növény kihajt, és a gyökerei csak utána kezdenek fejlődni. Ha a gyökerei megnőnek, ezt jelzi a növény a cserép alján a víz kifolyó nyílásokon keresztül. 

 

 Egy 6 hetes dugvány. Ilyenkor levehetjük a nejlon zacskót a növényről, hogy szokja a klímát.

hat hetes dugvány

hat hetes dugvány

tavaly szeptemberi dugvány

Sokak szerint a mandarin féleségeket nem lehet dugványozni. Én azt állítom, semmi sem lehetetlen!

Igaz, a mandarin dugványozásnak más eljárása van, kissé több időt vesz igénybe a dugványvesszők kezelése, de ez majd egy másik bejegyzés témája lesz. Íme egy legyökeresedett mandarin dugvány. Három vesszőből mindhárom gyökerezve:

mandaino ciaculi dugvány